Kazalište KAMEN IZ ROSETTE

Egipat traži povrat, Engleska nudi posudbu

  • Autor: S. F.
  • 5.3.2010 10:36:38
  • 10.12.2009 10:00:00

Generalni tajnik egipatskog Vijeća za antikvitete Zahi Hawass zatražio je od Engleske vraćanje čuvenog kamena iz Rosette, koji je posljednjih 200 godina izložen u Britanskom muzeju

'On pripada Egiptu i mora se vratiti u Egipat', kazao je Hawass za BBC, ocijenivši da je 'netočno' reći da je ploča zahvaljujući kojoj su dešifrirani hijeroglifi sastavni dio svjetske kulture.

'To nije točno, ona pripada samo egipatskoj kulturi. Ponudili smo vam je kao kratkoročan poklon', kazao je prilikom boravka u Londonu Hawas, koji se godinama zalaže za vraćanje kamene ploče iz 196. godine prije nove ere i drugih egipatskih antikviteta.

Iz Britanskog muzeja, s druge strane, ističu da nisu primili nikakav službeni zahtjev za vraćanjem, ali da su voljni razmotriti posudbu.

'Mi smo civilizirana zemlja. Ako potpišemo ugovor s Britanskim muzejom, vratit ćemo ga. Zato smo odlučili da ne ugostimo kamen iz Rosette, već da zatražimo njegovo trajno vraćanje Egiptu. Zato što je on ikona egipatskog identiteta', prokomentirao je Hawass.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još