'DAN OSLOBOĐENJA'

Film o nastupu Laibacha u Sjevernoj Koreji u Filozofskom teatru

23.02.2017 u 11:17

Bionic
Reading

U novom izdanju Filozofskog teatra Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu ugostit će u nedjelju 5. ožujka Ivana Janija Novaka, člana i idejnoga začetnika najpoznatijeg slovenskog benda Laibach

Kako se ističe u najavi, riječ je o specijalnom izdanju Filozofskoga teatra ostvarenog u suorganizaciji s tvrtkom Restart na kojemu će urednik i voditelj Srećko Horvat ugostiti i norveškog redatelja i aktivista Mortena Traavika, autora filma 'Dan oslobođenja', dokumentarca koji prikazuje Laibachov iznimno uspješan nastup u Sjevernoj Koreji.

'U 35 godina od svojega nastanka u slovenskome industrijskom gradiću Trbovlju, Laibach i dalje drži titulu jednoga od međunarodno najslavnijih glazbenih sastava poteklih iz bivših komunističkih zemalja središnje i istočne Europe', stoji u najavi.

Također, Laibach je bio prvi 'zapadni' glazbeni sastav u povijesti koji je posjetio Sjevernu Koreju.

Autor: Youtube

Dokumentarni mjuzikl o tom posjetu, 'Dan oslobođenja', koji je poznati slovenski filozof Slavoj Žižek proglasio 'najfascinantnijim kulturološkim, ideološkim i političkim događajem 21. stoljeća', svoju će hrvatsku premijeru imati upravo u sklopu Filozofskoga teatra.

Ekskluzivno prikazivanje za publiku HNK-a Zagreb bit će upriličeno samo tri mjeseca nakon svjetske premijere, dok redovna hrvatska distribucija u nezavisnim kinima diljem zemlje započinje 6. ožujka gostovanjem redatelja Mortena Traavika na projekciji filma u Dokukinu KIC u Zagrebu.