ZBOG GRADSKOG PRORAČUNA

Upitno održavanje Marulićevih dana i Splitskog ljeta

15.02.2017 u 15:48

Bionic
Reading

Održavanje nekih od najpoznatijih splitskih kulturnih manifestacija, Splitskoga ljeta i Marulićevih dana, moglo bi ove godine biti pod upitnikom zbog neprihvaćanja gradskoga proračuna i neizvjesnosti oko toga hoće li krajem ožujka gradsko vijeće prihvatiti novi proračun

Premda do početka Splitskoga ljeta ima dovoljno vremena da se proračun izglasa, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar ističe da je veliki rizik pripremati program ne znajući s kolikim će se iznosom raspolagati.

Osim Marulićevih dana i Splitskoga ljeta zbog neprihvaćanja proračuna upitni su i Fjera sv. Duje, ali i festival Ultra Europe jer će se, rekao je Baldasar, tek nakon lokalnih izbora znati koliku će točno podršku dobiti taj festival za koji je potpisan trogodišnji sporazum. Ako proračun ne bude prihvaćen, proslava sv. Duje bit će skromnija nego do sada jer Grad neće moći izdvojiti dosadašnjih 900 tisuća kuna, dodao je.

Intendant Hrvatskoga narodnog kazališta i ravnatelj Splitskoga ljeta Goran Golovko za Hinu je rekao da za Splitsko ljeto, kao ni za Marulićeve dane, neće biti sredstava u slučaju da se ne izglasa proračun te bude li imenovan povjerenik za Split. Stoga su, dodaje, u 'pat poziciji' u kojoj nitko ne zna kako isfinancirati suradnike ili dobavljače.

Ministarstvo je, napominje Golovko, odobrilo 370 tisuća kuna za Marulićeve dane i 1,8 milijuna kuna za Splitsko ljeto, dok je grad do sada za Marulićeve dane davao 230 tisuća kuna, a za Splitsko ljeto 1,3 milijuna kuna, što je zbog neizglasavanja proračuna sada upitno.

Zbog nejasnoća u financiranju Marulićevih dana, program toga festivala nije izglasan na nedavnoj sjednici festivalskoga vijeća održanoj u Zagrebu, a Golovko upozorava da će se program morati prilagođavati novonastaloj situaciji.

Program Splitskog ljeta, s druge strane, napravljen je i poslan Ministarstvu kulture još u rujnu prošle godine do kada su po zakonu to bili dužni napraviti pa tako program imaju na papiru, no budu li ga zbog manjka novca morali prilagođavati, bit će svakako drukčiji od onoga kakvog su zamislili.

Po tom bi se programu na repertoaru Splitskog ljeta, uz Dubrovačke ljetne igre najvećega i najreprezentativnijega festivala koji se održava u ambijentalnim prostorima, trebala naći po jedna operna i baletna te dvije dramske premijere. No, bude li potrebe za drastičnim rezovima, kaže Golovko, morat će sjesti i dobro razmisliti što i kako dalje.

Kada je riječ o splitskom kazalištu, Kazališno je vijeće zbog neizglasavanja gradskoga proračuna usvojilo izmjene i dopune financijskoga plana za prvo tromjesečje ove godine.

Ne usvoji li grad novi prijedlog proračuna, kaže Golovko, 'možemo tražiti dodatnu pomoć ministarstva i vidjeti što se može napraviti na državnoj razini, premda svi znamo kako to funkcionira i da su njihovi planovi napravljeni na vrijeme i da su donesene odluke o financiranju, a vezani su za državni proračun'.

'Veliku nadu nemamo, ali ako se dogodi preokret u gradu to će nam dati vjetar u leđa. U najgorem slučaju se može dogoditi da nam neki programi otpadnu, a koji sada o tome ne želim spekulirati. Ljubiteljima kazališta u ovom trenutku ne mogu garantirati da će se Splitsko ljeto održati', poručuje.

Sredstva Ministartsva za festivale nisu upitna, o programima uskoro

Iz Ministarstva kulture su, na upit Hine, potvrdili da sredstva za Splitsko ljeto i Marulićeva dane nisu upitna te da će biti na razini prošle godine (370 tisuća za Marulićeve dane i 1,8 milijuna kuna za Splitsko ljeto).

O prijedlogu programa i financijskoj konstrukciji Festivala hrvatske drame Marulićevi dani, ističu iz Ministarstva, raspravljat će se na sjednici festivalskog Vijeća koja bi se trebala uskoro održati.

Što se tiče Splitskoga ljeta, 'problematika vezana uz održavanje i financiranje toga festivala, bit će na dnevnom redu predstojeće sjednice Festivalskog vijeća Splitskog ljeta, na kojoj će se razmotriti sva važna pitanja vezana uz održavanje toga Festivala', dodaju iz Ministarstva.