U SPLITSKOM HNK-U

Premijera Ibsenova 'Narodnog neprijatelja'

17.01.2017 u 21:06

Bionic
Reading

Premijera drame Henrika Ibsena 'Narodni neprijatelj' bit će izvedena na pozornici splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) 21. siječnja u režiji Nenni Delmestre i u adaptaciji Elvisa Bošnjaka koji tumači i glavnu ulogu dr. Stockmanna, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare

Intendant Goran Golovko istaknuo je kako u ovu premijeru polaže velike nade. Riječ je o velikoj ansambl predstavi baziranoj na jednoj od kapitalnih drama 19. stoljeća, koja se i danas na početku 21. stoljeća pokazuje iznimno interesantnom, rekao je Glovko.

Riječ je, dodao je, o Ibsenovu dijelu u jednoj dramaturškoj preradi koja računa na sadašnji ekonomsko-politički trenutak u kojem se ova premijerna predstava rađala.

Direktor Drame Trpimir Jurkić, koji u predstavi glumi gradonačelnika, istaknuo je kako je riječ o Ibsenovu klasičnom djelu koje funkcionira u svim vremenima. 'Tekst progovara o svim pitanjima o kojima mi i danas promišljamo - odnosu politike, kapitala, pojedinca i medija', kazao je Jurkić.

Redateljica Nenni Delmestre objasnila je kako su mediji jedna od najvažnijih tema Ibsenove drame "Narodni neprijatelj', ali i u premijernoj predstavi koja tematizira i suvremene medije poput Facebooka i Twittera. 'Nemojte se uvrijediti kada na premijernoj predstavi čujete rečenicu koju je Ibsen napisao: 'Mi vam novinari ne vrijedimo mnogo', kazala je Delmestre dodavši kako ta Ibsenova rečenica govori o medijskim manipulacijama.

U središtu radnje Ibsenove drame 'Narodni neprijatelj' je ugledni član zajednice dr. Stockmann koji otkriva da je voda u lječilištu, od koje živi cijeli grad, zapravo zatrovana. Dr. Stockmann želi tu istinu obznaniti jer bi bilo moralno da cijela zajednica zna tu istinu. Međutim, to se sukobljava s privatnim interesima i javnim mnijenjem u kojem vrlo važnu ulogu igraju mediji kao u 19. stoljeću kada je Ibsen pisao ovo dramu, tako i u 21 stoljeću, rečeno je na konferenciji za novinare.

Nenni Delmestre je borbu za istinu o zatrovanoj vodi i manipulacijama u koje su uključeni i mediji, a kojima se bavi Ibsen u drami 'Narodni neprijatelj', usporedila sa suvremenim pitanjima ekologije i klimatskih promjena na globalnoj razini rekavši kako 'srljamo u katastrofalne posljedice' ali profit i osobni interesi su prioritetni a u suvremenim medijima, kako je dodala, 'sve je istina i sve je laž'.

Uz Bošnjaka i Jurkića, u predstavi glume Petra Kovačić Pavlina kao novinska urednica gospođa Stockmann, Filip Radoš kao Morten Kill, Stockmannov svekar, Snježana Sinovčić Šiškov kao gđa Hovstad, Pere Eranović kao Billing, Marjan Nejašmić Banić kao Aslaksen. Goran Marković glumi pomorskog kapetana Horstera, Nikša Arčanin i Andrea Mladinić novinare, a u ostalim ulogama pojavljuju se Roko Marušić, Mikula Brajnov, Zorana Kačić Čatipović, Davor Pavić, Anja Ostojić, Luka Čerjan, Maro Drobnić i polaznici dramskog studija Playdrama.

Scenografiju i glazbenu temu osmislila je Lina Vengoechea, a kostime Sara Lovrić Caparin. Oblikovanje svjetla potpisuje Zoran Mihanović, oblikovanje tona Petar Ivanišević, jezična savjetnica je Jagoda Granić, a video materijale realizirao je Rino Barbir.