ZMAJEVO GNIJEZDO

Prvi kazališni inkubator donosi pet kazališnih premijera za mališane

16.01.2017 u 19:44

Bionic
Reading

Prvi hrvatski kazališni inkubator 'Zmajevo gnijezdo', koji je okupio pod jednim krovom u zagrebačkom kazalištu Mala scena sedam neovisnih kazališta za djecu i mlade, svoju je prvu zmajsku sezonu na adresi Medveščak 2 počeo iznimno uspješno s čak pet premijernih naslova u samo tri mjeseca postojanja

Kako se ističe u priopćenju, od rujna 2016., sedam neovisnih kazališta za djecu okupljenih pod 'imenom koje potiče maštu' u prostoru Male scene realiziralo je niz sjajnih i raznolikih predstava, a osim čak pet premijera, Zmajevi su u prva tri mjeseca rada pred zagrebačkim mališanima odigrali ukupno 186 izvedaba, koje je vidjelo gotovo 14 tisuća posjetitelja.

Kazališni klaster 'Zmajevo gnijezdo', pokrenut nakon povlačenja iz Male scene njezinih osnivača Vitomire Lončar i Ivice Šimića, zamišljen je kao platforma koja će postati središte okupljanja raznolikosti estetika i mjesto djelovanja Kazališta Smješko, Lutkarskog studija Kvak, Teatra Puna kuća, Teatra Tirena, Tigar Teatra, Triko Cirkus Teatra i Male scene. Prvi hrvatski kazališni inkubator već se pokazao uspješnom idejom kroz crowdfunding kampanju pokrenutu 1. srpnja 2016., a koja je u zadanom roku od 40 dana prikupila 104 posto predviđenih sredstava potrebnih za početak rada 'Zmajevog gnijezda'.

'Zmajski' program obuhvaća i uzbudljive radionice na kojima najmlađi uče kako žonglirati, hodati u štulama, plesati na svili ili napraviti vlastitu kazališnu predstavu, a najmlađa je kazališna publika vikendom nakon izvedbi mogla sudjelovati i u likovnim radionicama. 'U Zmajevu su gnijezdu održani i Dani cirkuskog zagovaranja, Advent u Zmajevu gnijezdu kao i Noć kazališta, a 'Zmajske radionice' i radionica 'Cirkusko učilište', na kojima je bilo premalo mjesta za sve zainteresirane, pokazale su kako je ova zmajska družina na pravome putu, pa je tako kazalište na Medveščaku 2 u posljednjih nekoliko mjeseci postalo mjesto uzbudljivih događanja posvećeno najmlađima', ističe se u priopćenju.

Također, Zmajsko gnijezdo uz odličan je odaziv nastavilo s inicijativom 'ulaznica za poslije', koju su pokrenuli Lončar i Šimić, kojom se omogućuje svim posjetiteljima da uz vlastite kupe i ulaznice 'za poslije', koje se potom putem društvenih mreža distribuiraju onima koji u kazalište žele, ali si to ne mogu priuštiti.

U novoj kalendarskoj godini program se nastavlja najnovijom dramskom radionicom, koja će se pod nazivom 'Od ideje do izvedbe' održati 29. siječnja, kada će djeca uz stručno vodstvo osmisliti kratke izvedbene etide koje će na kraju izvesti pred roditeljima.

U veljači dolaze i novi naslovi, pa će tako Mala scena 23. veljače izvesti praizvedbu naslova 'Muka malog vuka' prema istoimenoj slikovnici Renata Baretića i Davora Šunka. Opera 'Pimpinone' Georga Ph. Telemanna, koju Mala scena producira u suradnji s udrugom Sve ostalo je glazba, premijeru će imati 30. ožujka, kada će predstaviti nove mlade pjevače, dok će predstavu o osnovnim glazbenim pojmovima 'Zvukolika šuma' Teatar Puna kuća izvesti 9. travnja.

Nadalje, nakon 17 godina izvođenja na kazališne se daske vraća nagrađivani cabaret za djecu 'Roda i lisac', koji će sve dobro nasmijati, ali i podsjetiti da ne činite drugima ono što ne želite da drugi čine vama. 'Nezaboravno kazališno iskustvo' u legendarnoj glumačkoj postavi s Vitomirom Lončar - Liscem, Draženom Čučekom - Rodom i Bugom Marijom Šimić - Vjetrom, publika će moći pogledati samo 28. siječnja.