PREMIJERA JESENJE SONATE

Blažević: Za ulogu je bila potrebna glumačka ikona poput Mire Furlan

11.01.2017 u 08:56

  • +4

Jesenja sonata u riječkom HNK

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Premijera drame "Jesenja sonata", koju je po filmskom scenariju Ingmara Bergmana režirala beogradska redateljica Ana Tomović, s Mirom Furlan u ulozi Charlotte, bit će izvedena 12. siječnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

U ostalim ulogama nastupaju Marija Tadić kao Charlottina kći Eva, Jelena Lopatić i novi član ansambla Hrvatske drame riječkoga HNK Leon Lučev. Dramaturzi su Vuk Ršumović i Olga Dimitrijević. Scenografkinja je Ljerka Hribar, a kostimografkinja Momirka Bailović.

Intendant Marin Blažević ustvrdio je da se redateljica Tomović upustila u rizičan posao režiranja ovog komada s obzirom na to da je očekivano da će svatko tko je gledao Bergmanov film tražiti poveznice s njim u predstavi. No, istaknuo je, ova je predstava posve autonoman projekt, likovi se razvijaju svojim smjerom te je važno predstavu gledati neovisno o filmu. Tomović, kao i glumci, pronašli su svoj put i pristup ovom djelu, rekao je Blažević.

Istaknuo je da za igranje tako teatralnog lika kao što je Charlotte nužna glumačka ikona, kakva je u filmskoj inačici Ingrid Bergman, a u riječkoj kazališnoj Mira Furlan.

Redateljica Ana Tomović napomenula je da je u "Jesenjoj sonati" dominantna tema ljubavi, žudnje za ljubavlju i to poglavito majčinskom. Za Bergmana obiteljski odnosi ostaju nerazrješeni ili na neki način nepopravljivi, kazala je.

Mira Furlan ocijenila je da se komad na prvi pogled čini jednostavan ali da se radom na njemu otkriva sve više slojeva. Kazala je da je tijekom karijere priželjkivala sudjelovati u ovakvom projektu, dodajući da je u gimnaziji učila švedski jezik te kasnije živjela godinu dana u Švedskoj.

"Jesenja sonata" je film Ingmara Bergmana iz 1978. godine. Uz Ingrid Bergman kao Charlotte, u filmu je glumila Liv Ullmann u ulozi kćeri Eve.