OSJEČKA PUSTOLOVINA

Nives Celzijus: Zadovoljna sam jer me prihvatila kulturna elita

06.12.2016 u 13:46

Bionic
Reading

Pustolovna komedija "Vitez slavonske ravni", koju po romanu Marije Jurić Zagorke režira Dražen Ferenčina, prva je dramska premijera osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u ovoj sezoni, i bit će izvedena u petak 9. prosinca, izvijestili su u utorak u tome kazalištu.

Intendant HNK Božidar Šnajder istaknuo je na konferenciji za novinare kako je riječ o velikoj ansambl predstavi, u kojoj uz gotovo cijeli dramski ansambl nastupa i dio opernog ansambla i od koje se puno očekuje.

Ocijenivši da je riječ o iznimno zahtjevnoj predstavi kojoj se pristupilo vrlo ozbiljno, Šnajder je istaknuo da je dramaturginja Ana Prolić na dramatizaciji teksta redila gotovo godinu dana.

Redatelj Ferenčina podsjetio je da je "Vitez slavonske ravni" jedini Zagorkin roman koji temom nije vezan uz Zagreb, jer je naručen za "Hrvatski list", novine koje su počektom 20. stoljeća izlazile u Osijeku te je u njima objavljivan u nastavcima.

Premda se radnja Zagorkina romana odvija u 18. stoljeću, Ferenčina smatra da su neke stvari paralelne s današnjim vremenom, prije svega ponašanje političkih elita, koje, ni tada, ni danas nemaju osjećaja za ono što se zbiva u stvarnom životu.

S obzirom na to da jednu od uloga u predstavi, pjevačice na dvoru grofa Pejačevića, utjelovljuje pjevačica Nives Celzijus, intendant Šnajder istaknuo je kako od njezina nastupa "ne treba praviti senzaciju, iako mediji to žele" jer, kako drži, "Nives u predstavi igra sebe, odnosno pjeva u predstavi".


Nives na probi

Nives Celzijus je kazala kako je za nju ovo predivno iskustvo, da je zadovoljna što ju je "kulturna elita prihvatila", ali da nije iznenađena medijskom pozornošću. "Bio nam je cilj da maksimalno populariziramo kazalište. Ne vidim se dugoročno u tome, znam koje su moje mogućnosti, i ne bih htjela svojim pojavljivanjem omalovažiti dugogodišnji rad i školovanje glumaca. Ova mala uloga mi je bila dovoljno bliska, da se mogu snaći u tome", dodala je.

Scenograf predstave je Igor Vasiljev, kostimografkinja Mirjana Zagorec, autor scenskog pokreta je Alen Čelić, a koreograf Vuk Ognjenović.

U predstavi, uz ostale, nastupaju Jasna Odoričić, Vladimir Tintor, Petra Bernarda Blašković, Draško Zidar, Sandra Lončarić-Tankosić, Vjekoslav Janković, Matea Grabić, Duško Modrinić i Aleksandar Bogdanović.