SUVREMENI PLES

Premijera predstave 'The Devil's Garden' u ZKM-u

23.11.2016 u 17:35

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) kao svoju sljedeću premijeru najavljuje u subotu 3. prosinca plesnu predstavu 'The Devil's Garden' američkog koreografa Davida Hernandeza u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla

Kako se ističe u najavi, predstava je nastala u suradnji Zagrebačkog plesnog ansambla s Hernandezom, koji već godinama živi i radi u Belgiji, i njegovim asistentom, francuskim plesačem i pedagogom Colasom Lucotom, a u koprodukciji ZKM-a.

Uz četiri plesačice Zagrebačkog plesnog ansambla, Petru Chelfi, Martinu Nevistić, Andreju Jandrić i Petru Valentić, kreativnom procesu pridružile su se plesačice Filipa Bavčević, Sintija Kučić te Kasija Vrbanac.

One plesno interpretiraju priču o ženama koje lutaju vrtom i oživljuju djeliće trenutaka; živote viđene i neviđene, stvorene i još nestvorene.

'Uz pomoć vrsnih umjetnica i izvođačica Hernandez tematizira mnoga lica žene: majke, kćeri, sestre, prijateljice, ljubavnice, partnerice, pokajnice... Sve je u vrtu odgođeno dok žene marljivo i možda uzalud predu', stoji u najavi.

David Hernandez školovao se na Umjetničkoj školi Novi svijet i Sveučilištu u Miamiju, gdje potom surađuje s koreografkinjama Dale Andrée i Gerri Houlihan. U New Yorku je radio s koreografom Randyjem Warshawom i nizu vlastitih projekata. Kratko je stažirao u skupini Trishe Brown. Preselivši se u Europu, u Belgiji sudjeluje u formiranju skupine Damaged Goods Meg Stuart. Nakon pet godina plesanja u njezinoj skupini osniva vlastitu, Edwardvzw, posvećujući se koreografskom radu (Edward, Fernando, ...the Essence of Its Going), a istodobno predaje na PARTS-u.

Zanima ga improvizacija kao izvedbena forma, a razvija i elastičnu koreografiju, u kojoj su pravila i strukture temelj za improviziranu koreografiju. Nakon brojnih suradnji s istaknutim autorima, od 2009. djeluje pod imenom DH+.