SCENA VIDRA

Kontroverzna predstava 'Beton mahala' stiže u Zagreb

21.11.2016 u 23:39

Bionic
Reading

U suradnji sa Scenom Vidra i kazalištem za slijepe i slabovidne Novi život beogradski Kulturni centar Baraka dovodi u Zagreb kontroverznu predstavu 'Beton mahala' koju su u matičnom Novom Pazaru zabranili politički moćnici. U režiji Branislava Trifunovića i Rifata Rifatovića mladi novopazarski glumci predstavu će izvesti 28. studenog u 20 sati na Sceni Vidra

Kreativni tim mladih umjetnika koji je radio na predstavi bio je izložen napadima i pritiscima različitih političkih opcija koje nisu bile zadovoljne objektivnim predstavljanjem situacije u gradu, jer su predstavu doživjele kao direktnu kritiku svog rada.

'Reakcije publike uglavnom su iste, u kojem god gradu da smo gostovali. Ovo je priča koja se tiče svih nas, a ne samo 'njih' koji dolaze iz Novog Pazara, jer se bavi tipičnom problematikom s kojom se susreću sve zemlje u regiji', izjavio je u povodu nadolazećeg gostovanja u Zagrebu redatelj Branislav Trifunović.

'Beton mahala', navodi se u najavi predstave, ne pripada ni lijevoj ni desnoj političkoj strani; ona je nešto treće. To treće za temu ima život, a ne suživot. Kazalište mora biti angažiranije i hrabrije jer nijedna tribina, nijedno predavanje, pa čak nijedan tekst ne mogu imati takav utjecaj na mlade ljude kakav o ovoj temi može imati živi kontakt s njihovom generacijom koja govori svoje osobne priče na vrlo uzbudljiv i specifičan način.

Predstava je dosad izvedena u Novom Pazaru, Beogradu (devet puta), Sarajevu (tri puta), Novom Sadu (tri puta), Kotoru, Somboru (dva puta), Kragujevcu, Užicu, Kolašinu, Požegi, Dimitrovgradu, Aleksincu, Rumi, Inđiji, Bačkoj Topoli, a na 51. dramskom amaterskom festivalu u Kočanima, u Makedoniji osvojila je glavnu nagradu.