NAMJEŠTALJKA ILI JAL?

Ne prestaju prepirke baletnog žirija Nagrade hrvatskog glumišta

26.11.2009 u 15:17

Bionic
Reading

Baletne nagrade hrvatskoga glumišta, dodijeljene 24. studenog, umjesto dobitnika, u centar pažnje stavile su priče o namještaljci i prepirke članova žirija

Balerina i pedagoginja baletnog studija HNK Split Tanja Cvitanović, koja je u nedjelju, 22. studenog, istupila iz žirija, uputila je pismo Društvu hrvatskih baletnih umjetnika u kojemu se očitovala o pritiscima i načinu na koji je radio baletni žiri.

Prema njezinim riječima, proces odlučivanja bio je sveden na dva telefonska razgovora i jedan SMS, kojima su je samo obavještavali o odlukama, ne davši joj priliku za raspravu ni razmjenu mišljenja, prenosi Teatar.hr. Cvitanović je dodala da su je upravo manipulacija i manjkava komunikacija naveli da odstupi od žiriranja.

Preostala dva člana baletnog žirija, predsjednik Udruge hrvatskih baletnih umjetnika Svebor Sečak i Naima Balić, odluke o dobitnicima nagrade donijeli su sami. Do spora je došlo zbog 'glavne' nagrade za predstavu u cjelini, za koju su bile nominirane splitska 'Carmina Burana', riječki 'Romeo i Julija' te zagrebačka 'Pepeljuga', koja je nagradu i dobila.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju Svebor Sečak kazao je da su se i proteklih godina konzultacije oko dobitnika vršile telefonski te da su nakon odluke da riječki 'Romeo i Julija' dobije nagradu za koreografiju, u izboru za najbolju predstavu ostale zagrebačka i splitska predstava, a da je Cvitanović inzistirala da nagrada ne ode u Zagreb.

Zanimljivo je da Sečakovo objašnjenje dodjele nagrada po principu geografskog položaja nikoga nije suviše zasmetalo.

Slučaj je prokomentirala i Almira Osmanović, koja je, uz čestitku dobitnicima nagrade, napomenula da je odluka Sečakova manipulacija te da Naima Balić sa strukom nema veze jer je profesorica engleskog jezika. Osmanović je istakla i da se Tanja Cvitanović nije imala kome požaliti jer je tajnica Udruge Sečakova supruga.

Nakon svega, možemo se samo zapitati zašto se rasprave o članovima žirija, rodbinskim vezama i uopće pravilima žiriranja i donošenja odluka nisu povele već ljetos, u vrijeme prikupljanja nominacija, a ne tek po dodjeli nagrada, što samo ostavlja dojam lošeg nošenja s porazom i vječnih tenzija na relaciji Split - Zagreb.