INTENDANTICA VRGOČ

'Hasanbegović je nad HNK-om i nada mnom izvršio pravno nasilje'

20.10.2016 u 17:21

Bionic
Reading

Nakon što je u srijedu Ministarstvo kulture objavilo izvješće o provedenom upravnom nadzoru nad Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, intendantica Dubravka Vrgoč reagirala je u četvrtak priopćenjem u kojem ističe kako je HNK koncem rujne uputio ministarstvu očitovanje na izvješće u kojemu su osporeni svi navodi te se od ministra traži pokretanje stegovnog postupka protiv osoba uključenih u izradu izvješća

Najavila je pokretanje odgovarajućih postupaka protiv odgovornih osoba zbog njegovom objavom "bezrazložno pričinjene enormne štete kazalištu".

"Izvještaj o obavljenom upravnom nadzoru nad HNK u Zagrebu", koji je Ministarstvo kulture u posljednjem danu mandata tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića objavilo na svojim službenim stranicama, datira od 26. srpnja 2016., zaprimljen je u HNK-u Zagreb 29. kolovoza 2016., a HNK je na navedeni Izvještaj Ministarstvu kulture poslao Očitovanje 26. rujna 2016.", ističe Vrgoč u priopćenju.

U Očitovanju HNK-a osporeni su svi navodi iz Izvještaja te se od tehničkog ministra kulture zahtijevalo ne samo njegovo suspendiranje, već i pokretanje stegovnog postupka protiv osoba uključenih u izradu toga nezakonitog Izvještaja, napominje intendantica.

"Objavljivanjem Izvještaja, tehnički ministar kulture odbio je primijeniti važeće propise, čime je ne samo narušio ugled Ministarstva kulture te ugled HNK-a Zagreb, već je time pokazao i nepoštovanje pravnog poretka RH, koji je po svojoj funkciji bio obvezan štititi", stav je intendantice.

HNK Zagreb od dostavljanja Očitovanja nije primio nikakvu obavijest o daljnjem vođenju postupka, pa ni obavijest o završetku postupka upravnoga nadzora nad HNK-om, kojim dokumentom se okončava zakonska procedura provođenja upravnoga nadzora, napominje.

"Začuđuje službena objava dokumenta koji nije verificiran u postupku te kao takav nema vjerodostojnost, niti se može smatrati zakonitim. Stoga smatramo da postoji osnovana sumnja da je objavom navedenog Izvještaja počinjeno djelo zlouporabe službenog položaja i ovlasti odgovorne osobe koja je uzurpirala javni prostor radi pogodovanja privatnim interesima", upozorava nadalje intendantica.

"U cilju zaštite zakonskih prava i interesa, a posebice u cilju zaštite ugleda središnje nacionalne kazališne kuće u RH, HNK Zagreb zahtijevat će pokretanje odgovarajućih postupaka protiv odgovornih osoba zbog bezrazložno pričinjene enormne štete kazalištu", poručuje Vrgoč u priopćenju.

U očitovanju koje je 26. rujna uputila ministru Hasanbegoviću, predsjedniku Kazališnog vijeća HNK-a Zagreb Dušku Ljuštini, gradonačelniku Milanu Bandiću i pročelniku zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivici Lovriću, Vrgoč je stavku po stavku odgovorila na sve primjedbe ministarstva.

U zaključku ističe kako svojim poslovanjem ne samo da nije prekršila odredbe i propise koji joj se stavljaju na teret, već je dovela do ispravljanja brojnih zatečenih nepravilnosti, čime je postigla veću transparentnost poslovanja te institucije.

"Ministarstvo kulture, ne poštujući gore specificirane propise i ne poštujući ulogu koja mu je namijenjena u sustavu državne uprave RH, ovim Izvještajem nada mnom i nad institucijom koju predstavljam izvršilo je pravno nasilje te proizlazi da osobe koje su načinile taj Izvještaj i pokušavaju ga prezentirati kao relevantan i vjerodostojan dokument, zapravo opstruiraju pravni poredak RH, ne priznavajući činjenice, ne poštujući temeljne propise i svoju ulogu u društvu te u konačnici Ustav RH", upozorila je Vrgoč u očitovanju.

"Stoga zahtijevam da se ovaj Izvještaj odmah poništi kao nezakonit te da se pokrene stegovni postupak protiv svih osoba uključenih u izradu ovog Izvještaja te molim da me se u najkraćemu mogućem roku izvijesti o poduzetome. Ne pokrene li se protiv navedenih osoba postupak te ako se ne suspendira ovaj osporavani Izvještaj, bit ću prisiljena zatražiti zaštitu pred Vladom RH te pred nadležnim sudovima za zaštitu prava i interesa HNK-a u Zagrebu, kao i mojih interesa, i to mene kao osobe i kao intendantice HNK-a", zaključila je.