NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA

ZKM-ov 'Zagrebački pentagram' najbolja je hrvatska predstava

25.11.2009 u 00:01

Bionic
Reading

U zagrebačkom HNK dodijeljene su Nagrade hrvatskog glumišta, a najboljom predstavom proglašen je 'Zagrebački pentagram' Paola Magellija, nagrađen već na Danima satire i Gavellinim večerima

Judita Franković nagrađena je za najbolju žensku glavnu ulogu

Titulu ponajboljeg hrvatskog kazališta Zagrebačko kazalište mladih potvrdilo je i dobivanjem Nagrada hrvatskog glumišta u trima kategorijama. Omnibus 'Zagrebački pentagram', rađen prema tekstovima Damira Karakaša, Nine Mitrović, Igora Rajkija, Filipa Šovagovića i Ivana Vidića proglašen je najboljom predstavom u cjelini, Paolo Magelli nagrađen je za režiju, a Ksenija Marinković za najbolju sporednu ulogu.

O laureatima je odlučio žiri za dramu kojim je predsjedao Zvonko Festini, a članovi su bili Lada Džidić, Jagoda Kralj – Novak, Perica Martinović Enes Midžić.

Juditu Franković
nagradili su za najbolju glavnu žensku ulogu Tonke u predstavi 'Judith French' Vlatke Vorkapić u koprodukciji Ars Septime i TNT-a iz Zagreba, a Vid Balog dobio je nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu Josefa Švejka u predstavi 'Dobri vojak Švejk' Jaroslava Hašeka i Damira Lončara koji je predstavu i režirao u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija te je nagrađen za najbolju sporednu ulogu.




Ceremoniju dodjele nagrada režirala je Dora Ruždjak, a scenarij je napisala Ivana Bakarić. Dodjelu su vodili glumci Igor Mešin i Vedran Mlikota, koji je ustvrdio da je svjestan kakvu radost donosi u domove diljem Hrvatske. Ipak, nakon maratonske, dva i pol sata duge ceremonije podjele 27 nagrada koju je prenosila državna televizija, dojam je da su radosni bili tek laureati. Publika u Hrvatskom narodnom kazalištu, a vjerojatno i ona pred televizorima, djelovala je kao da gleda jednu od najdosadnijih, ikakvog humora lišenu predstavu hrvatskog glumišta koju nije uspjela oživjeti ni među prezenterima najdojmljivija Jadranka Đokić. Malo življu reakciju publike izazvao je tek skeč u kojem je glumila Nina Violić.
Vedran Mlikota i Igor Mešin vodili su dva i pol sata dugu dodjelu nagrada


Najsrdačniji pljesak kolega dobio je dubrovački glumac Miše Martinović nagrađen za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, i to za ulogu Nike u predstavi 'Na taraci' Ive Vojnovića u režiji Joška Juvančića i izvedbi dramskog ansambla Dubrovačkih ljetnih igara. Za svekoliko umjetničko djelovanje priznanja su dodijeljena režiseru Georgiju Paru i baletnom umjetniku i koreografu Nenadu Lhotki

Najboljim kazališnim scenografima proglašeni su Ozren Prohić i Marta Crnobrnja za operu 'Orfej' Claudija Monteverdija u Prohićevoj režiji i pod dirigentskim vodstvom Hervéa Niqueta te izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a 'Orfej' je pobijedio i u kategoriji najbolje operne predstave. Za najbolju žensku ulogu u operi nagrađena je Martina Zadro za ulogu Roze u operi 'Crux dissimulata', a za mušku Tomislav Mužek za ulogu Fausta u istoimenoj operi. Nikša Bareza laureat je među dirigentima, a dobio je priznanje za dirigiranje operama 'Macbeth' 'La Traviata', 'Sunčanica' i 'Mirjana'. Doris Kristić nagrađena je za kostimografiju u drami 'I konje ubijaju, zar ne ?' Horacea McCoyja u režiji Ivice Boban i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Staša Zurovac dobio je nagradu za redateljsko ostvarenje u baletu 'Proces' u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, za žensku ulogu u baletu nagrađena je Pavla Mikolavčič za ulogu Pepeljuge u baletu 'Pepeljuga' i za ulogu Lize u baletu 'Vragolasta djevojka' u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a za mušku Aydar Valeev za uloge u baletima 'San ljetne noći', 'Pulcinella', 'Carmina burana', 'Bajadera' u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Najbolja baletna predstava je 'Pepeljuga' S. S. Prokofjeva u koreografiji Dereka Deanea u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Amar Bukvić nagradu je posvetio Srebreničanima

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u kategoriji drame nagrađena je Ivana Soldo za ulogu u predstavi 'Završnica' i Amar Bukvić za ulogu Dine u predstavi 'Djeca sa CNN-a'. U kategoriji opere, za ostvarenje umjetnika do 30 godina priznanje je dobio Domagoj Dorotić za ulogu Maxa u operi 'Crux dissimulata' i za ulogu Fentona u operi 'Falstaff'. U baletu je među mladim umjetnicima nagrađena Petra Vargović za ulogu Pepeljuge.

Najboljom lutkarskom predstavom proglašena je 'Ne, prijatelj' Nina d’Introna – Giacoma Ravicchija u režiji Renea Medvešeka i izvedbi Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba, a Saša Anočić nagrađen je za ulogu u toj predstavi. Za najbolja glumačka ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mladež nagradu je dobila Marija Kolb za ulogu Pipi u predstavi 'Pippi Dugačarapa' Astrid Lindgren i Andreja Rozmana Roze u režiji Zlatka Svibena i izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

Nagrade su dodijeljene još za redateljska ostvarenja u TV drami Davoru Žmegaču za režiju TV serije 'Tužni bogataš' (2. epizoda) i Mariji Kohn za ulogu Kuni u emisiji Furd – Jakša Zlodre 'Gospođa Kuni i gospodin Bućko' u režiji Jakše Zlodre.