VRIJEME JE ZA ROMANTIZAM

'Zajc' opernu sezonu otvara premijerom Massenetova 'Werthera'

29.09.2016 u 21:58

  • +3

'Werther' u riječkom HNK

Izvor: Promo fotografije / Autor: Werther

Bionic
Reading

Lirska opera 'Werther' Julesa Masseneta u režiji Fabrizija Melana i pod ravnanjema Villea Matvejeffa premijerno će se izvesti 3. listopada u HNK Ivana pl. Zajca, a time će se ujedno otvoriti i nova operna sezona u Rijeci, najavljeno je na konferenciji za novinstvo održanoj u srijedu.

Obnašatelj dužnosti intendanta HNK i ravnatelja Opere Marin Blažević rekao je da je namjera riječke Opere da širi svoj repertoar te da je zbog toga nužno predstavljati manje izvođena djela, kao što je 'Werther'. 'Riječka opera je sigurno najambiciozniji ansambl u regiji, a uskoro i najrelevantniji', ocijenio je Blažević.

Navodeći razloge postavljanja te opere na scenu, Blažević je istaknuo da je u prvom redu za to zaslužna kvalitetna pjevačka solistička skupina stvorena proteklih godina u riječkome HNK, sposobna za izvođenje zahtjevnih djela. Drugi razlog je mogućnost sudjelovanja glasovitog opernog redatelja Fabrizija Melana, kazao je Blažević te ocijenio da je Melanov redateljski postupak 'klasični modernizam', da mu je središte interesa na glazbi i integralnoj izvedbi, ali i psihološkoj razradi radnje i karakterizaciji likova.

Fabrizio Melano je rekao da se u ovoj izvedbi nastojao koncentrirati na karaktere likova, bez pompe i raskoši kakve su uobičajene u drugim produkcijama. Naveo je da je želio postaviti 'Werthera' na ovaj način, te da mu se tek sad otvorila mogućnost, gostovanjem u riječkome HNK, da to izvede. Unatoč tome što je postavljao ovu operu s glasovitim svjetskim opernim imenima, Melano je istaknuo da je ova ekipa pjevača najbolja s kojom je do sad radio na 'Wertheru'.

Melano dulje od 40 godina sudjeluje s vodećim svjetskim opernim kućama. U Metropolitan Operi u New Yorku je režirao 21 operu, sedam premijerno i ostale obnove.

U riječkoj premijernoj izvedbi 'Werthera' nastupit će Ivana Srbljan, Anamarija Knego, gosti solisti iz Slovenije Aljaž Farasin i Domen Križaj i drugi. Scenograf je redatelj Fabrizio Melano, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.