TRAŽILA SE KARTA VIŠE

Veliki uspjeh 'Noći kazališta'

22.11.2009 u 21:58

Bionic
Reading

U više od četrdeset hrvatskih kazališta sinoć je održana Noć kazališta. Obilježilo ju je čak 80 predstava te razni popratni programi. U projekt se uključio 21 grad, a za posjet kazalištima tražila se karta više

Kao što je i najavljivano, u svijetu jedinstven projekt 'Noć kazališta' ove je subotnje večeri napunio gledališta i stvorio gužve pred 11 zagrebačkih kazališta u kojima se odvijao mahom besplatni program. Svi oni koji nisu uspjeli uhvatiti mjesto na nekoj od željenih predstava panično su se raspitivali ili pregledavali programske knjižice kako bi uhvatili sljedeću izvedbu u obližnjem kazalištu, javlja Zagrebancija.

Prepuno gledalište Kazališta lutaka

Nažalost, neka se od većih kazališta, kao što su Gavella, Kerempuh i Trešnja, nisu pojavila na popisu, dok su neka imala snižene cijene ulaznica, poput Histrionskog doma i Teatra Exit. Sudeći po odličnom odazivu publike, možda se do iduće godine predomisle i shvate učinkovitost takve promocije kazališnog repertoara koji je, kao i sve ovih dana, na udaru recesije.

Publici vjerojatno najinteresantniji program odvijao se u Hrvatskom narodnom kazalištu. Besplatna izvedba komedije - baleta 'Građanin plemić', koja je premijerno prikazana samo dan ranije, privukla je mnoštvo u HNK. U gužvi su se većinom mogli primijetiti studenti i umirovljenici, kojima je besplatan odlazak u kazalište veliko olakšanje za njihove skromne budžete.

I pola sata prije početka izvedbe pred vratima HNK je još stajalo pedesetak ljudi, koji su čekali da ih redari propuste kroz zatvorena vrata, no nažalost mjesta su već bila popunjena. Razočarani, krenuli su prema obližnjem Zagrebačkom kazalištu mladih, gdje je u 20 sati počinjala predstava 'Brak Marije Braut'. No, kako je objasnila blagajnica, sve karte su se podijelile još u 19 sati i to za svega 15 minuta. Redovi su se stvarali sve do Gajeve ulice.

U isto vrijeme dok su mnogi tražili kartu više za HNK i ZKM, u Multimedijalnom centru Studio, u Vlaškoj ulici, pred prepunim gledalištem odigravala se predstava 'Radio Tesla' u produkciji kazališta Tvornica lutaka. Ulaz na predstavu bio je slobodan, a posjećenost u velikom broju osigurala je dobra glumačka postava. Osim redatelja Maria Kovača, na sceni su se pojavili i Robert Ugrina, Sven Jakir i Petra Radin.

Ovaj je projekt prvi put održan na nacionalnoj razini, a jedan od glavnih ciljeva bila je komunikacija među kazalištima i njihovo ujedinjenje na jedan dan.