49. MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA

'Snjeguljica' Mini teatra Ljubljana apsolutni pobjednik 49. PIF-a

19.09.2016 u 11:24

Bionic
Reading

Predstava 'Snjeguljica' Mini teatra Ljubljana iz Ljubljane apsolutna je pobjednica 49. međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF te je proglašena u nedjelju u Zagrebu najboljom predstavom u cjelini po mišljenju međunarodnog stručnog žirija, kao i najboljom predstavom po mišljenju dječjeg žirija

Glavnu nagradu 'Milan Čečuk' za najbolju predstavu u cjelini 'komunikativnoj, detaljno promišljenoj predstavi, koja govori suvremenim jezikom u svim slojevima, od teksta, režije i scenografije, do glume i animacije, te je jednako zanimljiva dječjoj i odrasloj publici' u nedjelju je u Kulturnom centru Travno dodijelio međunarodni žiri koji su činili Marijana Petrović (Srbija), Nina Malikova (Češka) i Igor Tretinjak (Hrvatska).

'Snjeguljicu' je jednoglasnom odlukom najboljom predstavom proglasio i dječji žiri, u sastavu Tonka Mušica, Iva Perić i Barbara Bulović, a 'za uspješno osuvremenjivanje klasične bajke' redatelj Marek Bečka i dramaturginja Zala Dobovšek nagrađeni su za adaptaciju i dramatizaciju.

U ime žirija, rezime pogledanih 16 predstava u službenoj konkurenciji dao je Tretinjak, napomenuvši kako su na festivalu bile zastupljene sve vrste lutaka – od marioneta, ručnih, štapnih, stolnih, prstnih lutaka, do grotesknih maski i teatra sjena, a zaključak koji se nameće je 'vjera u lutku'.

'Drago nam je da PIF i ove godine nastavlja liniju ugošćavanja predstava za odrasle jer je lutkarstvo kao vrsta scenske umjetnosti namijenjeno svima, što se počesto zaboravlja', kazao je Tretinjak te poručio kako je ovogodišnji žiri za jubilarni 50. PIF iduće godine, kao i u godinama koje slijede, 'poželio da veći prostor dobiju nezavisne družine jer vjerujemo kako će one, nevezano uz institucije i proračun, biti idejno najprogresivnije te da će otvarati nove putove i pomicati granice lutkarstva'.

Čak pet nagrada za animaciju

Kao najuočljiviji problem predstava nametnuo se onaj u dramaturgiji i nedostatku redateljske mašte, napomenuo je nadalje Tretinjak, istaknuvši kako je, s druge strane, većina predstava bila odlično animirana.

Dodijeljeno je čak pet nagrada za animaciju, a dobili su ih ansambl predstave 'Tko konjima plete grivu' Regionalnog kazališta lutaka Alakay iz Kazahstana, 'za entuzijazam i životnu radost scenske igre i energiju koja se prenosila u publiku'; Metka Jurc za ulogu Hansa u predstavi 'Nakaze' Lutkovnog gledališča Maribor; Marija Danadova 'za igru s lutkama' u predstavi 'Ljubav P i Strast B' Kazališta Odivo iz Banske Bistrice, Slovačka, dok su za animaciju u predstavi 'Nije me strah' Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku nagrađeni izvođači Edi Ćelić, Aleksandra Colnarić, Areta Ćurković, Inga Šarić i Kristina Fančović.

Za scenski pokret, animaciju i zvučnu artikulaciju lika Gregora Samse u predstavi 'Obitelj Samsa', u produkciji i izvedbi kazališta Sfumato iz Sofije, nagrađen je Angel Kalev. Redateljica predstave Katya Petrova nagrađena je za scenarij i režiju, 'za preciznu sugestivnu i ritmičnu realizaciju' predstave, koja je dobila i posebnu nagradu 'za inovativnu scensku adaptaciju važne i aktualne filozofske teme različitosti'.

Nagrada 'Tibor Sekelj' za predstavu s najhumanijom porukom dodijeljena je izraelskom kazalištu Key iz Tel Aviva za predstavu 'Kad je sve bilo zeleno', koja se 'bavi ekologijom, etikom suvremenog čovjeka na više razina'.

Za tehnologiju lutaka nagrađena je Žiga Lebar za predstavu 'Sutra je bila zabava' Kazališta lutaka Ljubljana, 'koja je doprinijela glumačkoj igri, podržavajući karaktere likova i scensku igru'.

Za scenografiju je nagradu dobila Alena Pavlović 'za funkcionalnu scenografiju od prirodnih materijala' u predstavi 'Ukradeno sunce' Gradskog kazališta lutaka Split.

Posebna nagrada 'za osmišljavanje i realizaciju umjetničko-edukativnog i interaktivnog projekta' uručena je Lutkarskom kazalištu Zapik i Domu za djecu i umjetnost iz Ljubljane za predstavu 'U zemlji prstnih lutaka'.

Treća posebna nagrada, 'za veselu inscenaciju važnih životnih izbora i problema na duhovit i poučan način', dodijeljena je Kazalištu lutaka Samara iz Rusije za predstavu 'Mala mišica ili bajka o poljskoj mišici koja je željela biti dama'.

Josip Forjan, ravnatelj Kulturnog centra Travno kao organizatora festivala, zahvalio je svima koji su radili na PIF-u 'i omogućili da on i ovaj put bude uspješan'; umjetnicima za kreativni doprinos u realizaciji festivala te Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture na potpori u realizaciji programa.

Istaknuo je kako su svi programi bili odlično posjećeni, a osobito oni na otvorenim, javnim prostorima, 'što pokazuje da Zagreb voli takve programe'.

Uoči proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, malu scensku izvedbu, kao poklon domaćinima, izveli su članovi ansambla kazališta Alakay iz Kazahstana, koji su se prigodnim poklonima te glazbom, pjesmom i plesom zahvalili Hrvatskoj za topli doček.

U šest dana 49. PIF okupio je u Zagrebu više od 200 lutkara iz devet zemalja i Hrvatske, koji su izveli 16 predstava u službenoj konkurenciji, a za sam kraj njegova ovogodišnjeg izdanja u KUC-u Travno priređena je u nedjelju, izvan konkurencije, besplatna izvedba predstave Faust, završni rad studenata Umjetničke akademije u Osijeku.