REŽIJA SELME SPAHIĆ

Premijera 'Majstora i Margarite' otvara sezonu riječkoga HNK

13.09.2016 u 11:42

Bionic
Reading

Predstava "Majstor i Margarita", u režiji Selme Spahić prema scenskoj prilagodbi Dine Pešuta romana Mihaila Bulgakova, premijerno će se izvesti na otvaranju sezone HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci 16. rujna, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinstvo.

Kako je naveo obnašatelj dužnosti intendanta Marin Blažević, značajka ove kazališne sezone u dramskom programu bit će angažman nove, mlađe generacije redatelja iz regije. Prva u nizu je Selma Spahić za koju obnašateljica dužnosti ravnateljice Hrvatske drame Jelena Kovačić kaže da je jedna od najaktivnijih i najboljih redateljica u regiji.

Govoreći o motivima postavljanja "Majstora i Margarite" na scenu, Kovačić je istaknula da djelo propituje odnos istine i hrabrosti, a to je pitanje je danas možda i aktualnije nego ikad.

Predstava je pripremljena u vrlo kratkom roku, napomenula je Spahić. "Predstava je eklektična i potpuno različita iz scene u scenu", kazala je.

U autorskom timu su još skladatelj Draško Adžić, scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Darinka Mihajlović te suradnica za pokret Mila Čuljak i oblikovatelj svjetla Boris Blidar. Glume Anastazija Balaž, Nataša Kopeč, Dean Krivačić, Jelena Lopatić, Jerko Marčić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić i Damir Orlić.

Ovom prigodom predstavljena je i inicijativa riječkoga HNK u pružanju prilika osobama s Down sindromom da se radno angažiraju. Tako su dva mladića s Down sindromom zaposleni na poslovima biljetera, a prvi zadatak će imati na premijeri ove predstave. Kako je rekao Marin Blažević, kazalište ima odgovornost programski i umjetnički, ali i društveno pa riječki HNK više godina surađuje s udrugama osoba deprivilegiranih građana. Istaknuto je da se želi ovim činom potaknuti i druge ustanove u kulturi da nastave sa sličnim potezima.