ZATVARANJE IGARA

Orlando za predstavu 'Othello', i glazbenike Semenenka i Firstovu

25.08.2016 u 21:55

  • +14

Na Dubrovačkim ljetnim igrama premijerno izveden Othello

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook/Dubrovačke ljetne igre

Bionic
Reading

Nagradu Orlando, Hrvatske radio televizije (HRT), koja se već četiri desetljeća dodjeljuje za najbolja dramska i glazbena umjetnička ostvarenja Dubrovačkih ljetnih igara, ove će godine dobiti predstava 'Othello' u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla i režiji Ivice Boban, te mladi ruski virtuoz, violinist Aleksey Semenenko i klaviristica Inna Firstova, objavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Dubrovniku u povodu večerašnjeg zatvaranja Igara

Posebno priznanje dodijelit će se baletu Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora.

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović podsjetio je da su Igre najdugovječniji i najznačajniji hrvatski kulturni festival.

'One su i ove godine potvrdile svoju kvalitetu s vrhunskim umjetnicima. Imali smo prigodu svjedočiti vrhunskim izvedbama, a uspješan dramski program privukao je veliki broj posjetitelja. Igre su živjele s Gradom kao temelj umjetničke sastavnice unutar koncepcije festivala', istaknuo je Hasanbegović.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić rekao je kako je ove godine osobno dobio veliki broj poziva ljudi koji su tražili kartu više.

'Imali smo izvanredna gostovanja i pokazali kulturnu scenu. I tijekom ovih Igara postavlja se pitanje mogu li Igre biti ambijentalne i mogu li biti na Stradunu. Ove godine su od 47 dana bile čak njih 29 na Stradunu, tj. više od dvije trećine vremena. To je suživot Grada i Igara', rekao je Vlahušić te dodao kako će Grad Dubrovnik za sljedeću godinu izdvojiti milijun kuna više nego ove godine.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić zahvalio se vodstvu Igara te dodao kako je nagrada Orlando otišla u prave ruke.

Intendant Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk istaknuo je kako su Igre ove godine imale izrazito tešku financijsku situaciju zbog otkazivanja glavnog sponzora.

'Naš glavni sponzor Vip nam je otkazao suradnju nakon objave programa, ali uspjeli smo i pokazali da se može. Ove godine smo imali povećanje zarade od prodaje ulaznica', rekao je Tarbuk.

V.d. ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić rekao je kako je bio užitak surađivati s Dubrovačkim ljetnim igrama, pogotovo u godini koja je bila izrazito zahtjevna u smislu velikog broja događanja za prijenos. Najavio je kako će suradnja, bez obzira tko bio na čelu HRT-a, sljedeće godine biti još i bolja.

Punomoćnica ravnateljice Igara Paulina Njirić zahvalila se Ministarstvu kulture, Gradu, Županiji i HRT-u na potpori i iskazanom povjerenju.

Svečana dodjela nagrade Orlando, održat će se večeras kao uvod u gala koncert na Stradunu Simfonijskog orkestra HRT-a, pod vodstvom maestra Ive Lipanovića, uz solistice Valentinu Fijačko Kobić i Dubravku Šeparović Mušović, te kvartet Henschel koji će uveličati zatvaranje 67. Dubrovačkih ljetnih igara. Hrvatska radio televizija izravno će prenositi koncert s početkom u 22,00 sata na 3. programu HTV-a i 3. programu HR-a.

Na ovogodišnjim Igrama publika je mogla vidjeti gotovo dvije tisuće umjetnika, trideset dramskih, 21 glazbenu, pet plesnih, šest folklornih, sedam filmskih te četrnaest popratnih izvedbi na sedamnaest scenskih prostora.