ULYSSESOVA UZBUDLJIVA ZAVRŠNICA

Stiže Kovačevićeva ‘Klaustrofobična komedija’

16.08.2016 u 11:02

Bionic
Reading

Nakon triju spektakularnih izvedbi predstave 'Richard III' u režiji Ruperta Goolda, ponajboljeg britanskih redatelja, sa slavnim Ralphom Fiennesom u naslovnoj ulozi i oskarovkom Vanessom Redgrave u ulozi Margaret, u tvrđavi Minor na Malom Brijunu u kazalište Ulysses stiže predstava ‘Klaustrofobična komedija’ teatra Zvezdara iz pera neponovljivog Dušana Kovačevića

Klaustrofobičnu komediju pisao sam prije trideset godina. Pisao sam je s osjećajem da živimo u tjeskobi koja se prikriva povremenim otvaranjem prozora. Izlazak iz te naše tjeskobne kuće – domovine, u zemlje 'slobode' – najčešće u Italiju, bilo je osjećanje odlaska na vikend zatvorenika osuđenih na život u komfornom zatvoru i pod budnim okom 'jedne od najboljih europskih policija'. Čovjek može biti zaglavljen u liftu kao i u državi, kaže Sava odžačar u ulozi radničke sirotinje i tamnoputog Otela – čovjeka zaljubljenog u život koji mu je nedostižan. Podnaslov ove gorke komedije mogao bi biti i naslov: Kazalište potkazuje život. To je točna i valjda jedina čestita strana potkazivanja kao želje za istinom – rekao je slavni književnik i scenarist.

Predstava ‘Klaustrofobična komedija’ na Malom Brijunu igra 19. i 20. kolovoza nakon čega se na našu scenu Velikog Brijuna vraća prošlogodišnja uspješnica ‘Pečat’ mladog autora Borne Vujčića. Izvedbe su zakazane za 22., 23. i 24. kolovoza, a interes za takozvanu Orvelovsku priču koja govori o mračnoj budućnosti ne jenjava. Uloge su povjerene Silviju Mumelašu, Katarini Strahinić i iskusnom Goranu Grgiću.