NOVA PREMIJERA ULYSSESA

Shakespeare vodi u šetnju po Brijunima i otkriva nove lokacije

25.07.2016 u 16:40

Bionic
Reading

Predstava 'Shakespeare ljetne noći – varijacije' u režiji Lenke Udovički premijerno će biti izvedena u četvrtak, 28. srpnja na malom Brijunu, a njome će kazalište Ulysses obilježiti 400. obljetnicu smrti najvećega dramatičara i pjesnika svih vremena Williama Shakespeara, najavljeno je u ponedjeljak na Brijunima na konferenciji za novinare

Projekt je nastao u koprodukciji Kazališta Ulysses i Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, a po riječima dramaturginje Željke Udovičić Pleština, program ovogodišnje, 16. sezone kazališta Ulysses posvećen je 400. godišnjici smrti književnog velikana Williama Shakespearea.

'Ova je 2016. godina u kojoj se čitav svijet posebno prisjeća najvećeg dramatičara i pjesnika svih vremena a kazalište Ulysses počelo je svoj put upravo sada već legendarnom predstavom 'Kralj Lear' koja iznova svake godine puni gledalište', istaknula je Udovičić Pleština dodavši da će nova predstava, kao hommage, teatarski prošetati gledatelja od Shakespearova doba do danas oslanjajući se na odabrane motive kraljevskih kronika, tragedija, ali i mitskih scena ljubavnika te na poetsku snagu njegovih soneta.

'Riječ, pokret i glazba su jednakopravno zastupljeni u predstavi i oni će nas voditi kroz dramaturšku strukturu koja će svoju priču tkati upravo u suodnosu stiha te njegove scenske interpretacije i transformacije kroz ta četiri stoljeća', naglasila je dramaturginja Željka Udovičić Pleština.

Redateljica Lenka Udovički istaknula je kako glavne uloge u predstavi tumače Radko Polič, koji je Čuvar Shakespearova pamćenja, Katarina Bistrović Darvaš, koja glumi samog Shakespearea te Maja Posavec u ulozi Vještice, a u predstavi sudjeluje i mnoštvo mladih snaga odnosno studenti zagrebačke Muzičke akademije te riječki studenti glume.

'Ova će predstava biti šetnja Shakespearovim djelima i doslovno i metaforički. Naime, održavat će se na nekoliko lokacija, razotkrivat će se nove lokacije otoka, a neke od njih su i nama bile nepoznate, iako smo tu već 16 godina', kazala je Udovički.

Osnivač kazališta UlyssesRade Šerbedžija naglasio je da unatoč teškim trenucima za kulturu i umjetnosti uopće, oni nastavljaju i dalje sa svojim planovima, a Shakespearova djela su danas itekako aktualna dok je Radko Polič istaknuo svoje oduševljenje ovom pozornicom i činjenicom da voli biti na pozornici.

Duško Ljuština rekao je da se prije 42 godine dogodio najbolji 'Hamlet' na Lovrijencu, a ove godine, kada se obilježava ta značajna godišnjica, gledatelji će moći pogledati nešto posve novo. Autor glazbe je Nigel Osborne, koreograf Staša Zurovac, a kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov dok je za dizajn zvuka zaslužan Davor Rocco.