U CIJELOJ HRVATSKOJ

Besplatne predstave u Noći kazališta

21.11.2009 u 12:31

Bionic
Reading

Atraktivni kazališni komadi u kasne noćne sate, besplatne izvedbe i zavirivanje u glumačke garderobe neki su od sadržaja iz programa Noći kazališta koja se večeras održava diljem Hrvatske

Jednodnevna manifestacija Noć kazališta zamišljena je kao noć u kojoj se živi teatar, brišu barijere između gledališta i pozornice i u kojoj posjetitelji svih uzrasta mogu uživati u dnevnim i kasnonoćnim predstavama te šarolikom popratnom programu.

Projekt je zaživio 2008. godine na poticaj francuskih kazališnih umjetnika, a prvi put je realiziran 25. listopada 2008. kao pilot program istodobno u Dječjem kazalištu Dubrava koje djeluje pri Narodnom sveučilištu Dubrava i Šibenskom kazalištu. Zanimljivo je da takva manifestacija postoji još samo u Madridu gdje se održava na Svjetski dan kazališta u ožujku, a organizatori se nadaju da bi u skorije vrijeme mogla zaživjeti i van granica Lijepe Naše.

Druga po redu Noć kazališta simultano će se održati u četrdeset i jednom kazalištu u 19 hrvatskih gradova.

Iako je riječ o manifestaciji koja nastoji popularizirati i ljudima približiti kazališnu umjetnost, u programu ne sudjeluju neke od vodećih domaćih kazališnih kuća poput Gavelle, Kerempuha i Komedije. Voditelj Dječjeg kazališta Dubrava Leo Vukelić istaknuo je da su se 'uključili svi koji su to željeli i da se nada da će se, ukoliko se ova godina pokaže kao uspjeh, dogodine uključiti i oni koji zasad ignoriraju projekt'.

Predstava 'Niko i ništ' Saše Anočića

Ovogodišnja Noć kazališta donosi 82 profesionalne predstave i 58 popratnih programa.

Iz programa zagrebačkih kazališta izdvojili bismo predstavu 'Niko i ništ' u režiji Saše Anočića. Urnebesna satirična komedija o još jednom Anočićevom luzeru koji se ovoga puta sudara s krutim i nelogičnim regulama pravosuđa i birokracije, na rasporedu je u 22 sata u kazalištu Knap na Pešćenici, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

HNK Zagreb organizira razgledavanje kazališta uz stručno vodstvo, donosi komediju-balet 'Građanin plemić' najvećeg francuskog komediografa Molièrea i velikog majstora barokne glazbe, skladatelja Lullyja, a završava Ponoćnim koncertom uz djela Josepha Haydna i Felixa Mendelssohna. Predstava 'Ekstravagancija' bit će izvedena čak na dvije adrese, u 20 sati u Teatru &TD i pola sata nakon ponoći u Dječjem kazalištu Dubrava.

Izvrsna 'Ljubavna pisma' A.R. Guerneyja u izvedbi Scene Gorica mogu se pogledati od 20 sati, a po predstavi uslijedit će razgovor s doajenima domaćeg glumišta Anom Karić i Borisom Buzančićem.

Osječkim daskama će prošetati Jovanka Broz, Eva Braun i Nadežda Staljin u ponoćnoj izvedbi predstave 'Zašto se muhe lijepe na 'ono'?, a gledatelji će imati priliku od 23 sata promatrati skidanje postojeće scene i postavljanje nove.

Iz programa HNK u Varaždinu izdvojili bismo komediju o obiteljskim odnosima 'Volim njofru' Milana Grgića koja je imala preko četiristo izvedbi od 1982. godine, kada je praizvedena te šaljivo mračnu 'Skupštinu' Ljubomira Kerekeša.

Ispovijesti maloljetnih zločinaca u predstavi 'Udarac'

Uz bogati dnevni program za djecu, Bjelovarčani od 22 sata mogu pogledati Ponoćni cabaret, dok Ludens teatar u Domu mladih u Koprivnici na daske postavlja 'Sam svoja žena' Dougha Wrighta, nagrađivano djelo o životnoj drami berlinskog transvestita Lothara Berfeldea.

Još jedna potresna njemačka priča bit će uprizorena na pozornici Gradskog kazališta lutaka u Splitu u predstavi 'Udarac' kazališta Playdrama. Riječ je o djelu o maloljetničkom nasilju, nastalom prema istinitom događaju iz niza razgovora koji su autori Andres Veiel i Gesine Scmidt vodili s trojicom počinitelja zločina, koje je već osvojilo pozornice diljem Europe.

Izuzev kazališnih predstava, Noć kazališta donosi i izložbe, okrugle stolove te mnogobrojne radionice, a hoće li atraktivni naslovi i besplatne izvedbe napuniti gledališta, stvoriti temelj za tradiciju i projekt učiniti 'izvoznim proizvodom'. saznat ćemo uskoro.

Za više informacija o programu posjetite internetske stranice Noći kazališta.