PRIZNANJE STRUKE

Demetrova nagrada za životno djelo Vlatku Perkoviću

13.06.2016 u 18:05

Bionic
Reading

Povjerenstvo za Demetrovu nagradu za životno djelo Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa (HDKKT) u sastavu dr. sc. Boris Senker, predsjednik, Boris B. Hrovat i dr. sc. Sanja Nikčević (predsjednica društva) odlučilo je nagradu za životno djelo za 2016. godinu dodijeliti dr. sc. Vlatku Perkoviću

'Vlatko Perković istaknuti je hrvatski i splitski kazališni čovjek koji je u svojih 80 godina života djelovao kao pravi renesansni čovjek i posvećenik kazališta – s obje strane kazališne rampe. Kao glumac, redatelj i dramatičar stvarao je kazalište, a kao kritičar, teatrolog i sveučilišni profesor prosuđivao ga je i analizirao. Ta svestranost promišljanja kazališta – upućenost u teoriju i poznavanje kazališne prakse - rijedak je slučaj u nas te osigurava Vlatku Perkoviću posebno mjesto. Nagrada za životno djelo dodjeljuje mu se za cjelokupno stvaralaštvo, s posebnim naglaskom na njegov kritičarsko-teorijski rad', navodi se u obrazloženju.

Diplomu Filozofskog fakulteta Vlatko Perković stekao je u Zadru, a postdiplomski studij režije i dramaturgije na Kazališnom fakultetu Akademije umjetnosti u Pragu položio je režijom vlastite drame 'Zavězněné odpoledne' (Zatvoreno poslijepodne).

Uz libreto za operu 'Zatvoreno poslijepodne' objavio je detaljnu 'knjigu režije' s opisom dramaturških funkcija kinetičke scenografije, što je jedinstven slučaj u našoj kazališnoj literaturi. Takvo privođenje scenografije do čimbenika dramskog udarca Perković je uspijevao ostvariti u nekim svojim predstavama, posebno u 'Antigoni, kraljici u Tebi' Tonča Petrasova Marovića.

Kao dramski (rjeđe operni) redatelj i kao teoretičar istraživao je suigru znakovnih sustava kazališne činjenice na tekstovima antičke dramske književnosti, preko Shakespearea (Hamlet) do suvremene drame (Miller, Genet, Beckett, Kamov, Petrasov Marović).

Predavao je na splitskom odjelu Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Od godine 1998. pisac je kazališnih kritika u Hrvatskom slovu, a potom u Vijencu i Kulisi.eu. U znanstveno-nastavnom zvanju izvanrednog sveučilišnog profesora predaje na Umjetničkoj akademiji u Splitu kolegij Dramaturgija. Usporedo s ranijim redateljskim i sadašnjim pedagoškim radom pisac je teorijskih rasprava iz dramaturgije i teatrologije. Učestalo se javlja u periodici (Kolo, Republika, Mogućnosti, monografijama) te sudjeluje na znanstvenim simpozijima. Autor je nekoliko stručnih knjiga, romana i nekoliko drama. Njegova drama 'Ucjena' nagrađena je na Marulićevim danima u Splitu godine 1995., a za knjigu 'Tri drame' nagrađen je Nagradom Grada Splita 1997.