PREDSTAVA 'WELTSCHMERZ'

Tjedan suvremenog plesa počinje hrvatskom selekcijom

27.05.2016 u 13:24

Bionic
Reading

Hrvatskom selekcijom, među kojima je i zagrebačka premijera predstave "Welschmertz" Žaka Valenta nadahnuta poetikom i senzibilitetom grupe Ekatarina Velika, u petak počinje 33. Tjedan suvremenog plesa (TPS), koji će do 4. lipnja s tridesetak izvedbi predstaviti izbor recentnih inozemnih produkcija i domaće plesne scene.

Predstava "Welschmertz" riječkog Trafika, jedne od prvih nezavisnih kazališnih produkcija u Hrvatskoj, naslovljenja je prema stihu pjesme "Radostan dan" EKV-a i nadovezuje se na svojevrsno 'svjetobolje' tog benda.

Po riječima Žaka Valente, u osamdesetima je 'Weltschemerz' točno opisivao njegov darkerski, novoromantičarski imidž, a danas mu se vraća iz potpuno drugih razloga, s osjećajem kolektivne razočaranosti stvarnošću svijeta i potrebe da joj se izmaknemo u istinskoj zabrinutosti za budućnost.

Predstava će se izvesti u Tvornici kulture u 22 sata, dok će se prije nje u Zagrebačkom plesnom centru održati predstave "Ona" Aleksandre Mišić, Žaka Valente i Bojana Gagića te "#sveštotrebateznati" Ine Sladić. Tematizirajući simbiozu života i umjetničkog djelovanja, prva propituje vlastite stavove, uvjerenja i iskustva, a druga, inspirirana utjecajem društvenih mreža na svakodnevni suvremeni život, propituje nemogućnost pojedinca da potpuno suosjeća s drugima u kontekstu 'društva spektakla'.

Hrvatska selekcija protezat će se kroz cijelo trajanje programa festivala uz međunarodna gostovanja, nastavljajući se na temu aktualnog političkog konteksta i šireg fenomena migracija, a donosi još dvije premijere. To su predstava "Ja gledam tebe dok ti gledaš mene...", nastala u umjetničkom dijalogu Nives Sertić i Sonje Pregrad, te "Satovi plesa za odrasle i napredne" Staše Zurovca, inspirirana istoimenim romanom Bohumila Hrabala.

Među brojnim radovima hrvatskih izvođača su i "Botanike" Martine Granić i Ane Mrak, "O usamljenosti i ljudima" Irene Mikec, "Prema početku" Ane Kreitmayer. 


Festival donosi i predstave sedam inozemnih autora, među kojima je doajen francuske plesne scene Mark Tompkins, koji će se u Zagrebu predstaviti djelom "Proljeće" u produkciji francuske skupine Cie. I.D.A.

Plesnom pričom utemeljenom na jedanaest glazbenih tema koje se provlače kroz tri sonate J. S. Bacha, ugledni talijanski koreograf Virgilio Sieni se u predstavi "Sonate Bach" suočava s iskazom i prevladavanjem boli reflektirajući se na jedanaest tragičnih događanja u nedavnoj povijesti.

Na festival dolaze, među ostalim, iz Slovenije Lada Petrovski Trnovšek s plesnim solom "Nott" i Iztok Kovač s predstavom "Sokol!", iz Danske skupina "Don Gnu" s predstavom "N.A.R.G.", iz Francuske "CUBe association/Cie ornithorynque" s djelom "AU", a iz Burkine Faso "Besane noći u Ouagadougou" Serge-Aimea Coulibalya.

U poslijepodnevnim satima u petak počinje trodnevna koreografsko-plesna radionica za plesače suvremenog plesa i modernog baleta, pod vodstvom korejske plesne umjetnice Sunhwe Chung, koja svoje koreografije gradi na fuziji suvremenog plesa i tradicije, a prvi put se u Hrvatskoj predstavila prije dvije godine repertoarom klasičnog korejskog plesa u varaždinskom HNK.

Tjedan je 22. svibnja najavila predstava "Čovjek trenutka" svjetski proslavljenog koreografa Itzika Galilija, koji je nakon više od 20 godina izbivanja iz Izraela, pokazao kako danas vidi tu zemlju.

Kao najveći regionalni plesni festival, Tjedan suvremenog plesa je u protekle 33 godine predstavio skoro 800 svjetskih umjetnika te producirao osamdesetak premijernih izvedbi domaćih autora.

Osim u Zagrebačkom plesnom centru kao središnjem mjestu Festivala, ovogodišnje predstave izvodit će se u Zagrebačkom kazalištu mladih, Gavelli, Tvornici kulture i Studentskom centru.

Sve o ovogodišnjem Tjednu suvremenog plesa možete saznati na njihovim službenim stranicama