SASTANAK BEZ POJAŠNJENJA

Obersnel očekuje pisani odgovor o uskrati sredstava riječkom HNK-u

11.05.2016 u 16:13

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u srijedu je priopćenjem reagirao na jučerašnje priopćenje Ministarstva kulture o njegovu sastanku s ministrom Zlatkom Hasanbegovićem u Zagrebu te istaknuo da mu ministar nije objasnio ni kriterije ni razloge uskrate sredstava za financiranje programa riječkoga HNK

Obersnel u današnjem priopćenju ističe da mu ministar na sastanku nije pojasnio ni kriterije ni razloge uskrate sredstava za financiranje kompletnog programa Hrvatske drame u riječkom kazalištu u 2016. godini.

'Na navedenom sam sastanku stoga izričito još jednom zatražio od ministra dostavu pisanog očitovanja o razlozima drastičnog smanjenja sredstava za riječki HNK za 2016. godinu u odnosu na 2015. godinu, tim više što su se u medijima pojavile izjave članova kulturnog vijeća koje je procjenjivalo programe iz kojih sam shvatio da je s njihove strane predložen značajno veći iznos za sufinanciranje riječkog HNK od onoga koji je u konačnici odobren', navodi Obersnel u priopćenju.

'Prema navodima u priopćenju koje je poslalo Ministarstvo kulture dalo bi se zaključiti da smo razjasnili nejasnoće vezane uz financiranje programa riječkog HNK za 2016., no to nije točno. Kriterije i razloge ministar nije pojasnio i ja još uvijek očekujem njegov pisani odgovor', ističe riječki gradonačelnik.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović sastao se u utorak u Zagrebu s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i pročelnikom Odjela gradske uprave za kulturu Ivanom Šararom s kojima je razgovarao o financiranju riječkog HNK, izdavačke kuće EDIT i nastavku suradnje Ministarstva i grada Rijeke u projektu Rijeka - EPK 2020.

Kako je jučer priopćilo Ministarstvo kulture, ministar Hasanbegović izvijestio je riječkoga gradonačelnika Obersnela o kriterijima raspodjele sredstava Ministarstva kulture za 2016. godinu za program Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, a riječki je gradonačelnik ministra upoznao s imenovanjem v.d. intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca te najavio skoro raspisivanje natječaja sukladno zakonskim odredbama.

Riječki je gradonačelnik, nakon objave Ministarstva kulture o sredstvima odobrenim za financiranje dramske djelatnosti, po kojoj se riječkom HNK odobravaju smanjena sredstva i to za programe Opere, Talijanske drame i Baleta, ali ne i Hrvatske drame, ministru uputio pismo u kojemu je izrazio zabrinutost zbog tog smanjenja i zatražio objašnjenje takve odluke

Ministarstvo kulture tada je reagiralo priopćenjem u kojemu je, uz ostalo, navedeno kako smatra da repertoar toga kazališta ne ispunjava smjernice iz Pravilnika o kriterijima i standardima o osiguravanju sredstava za nacionalne kazališta te da prema izvješću za 2015. to kazalište nije utrošilo novac za programsku djelatnost Talijanske drame.