Kazalište PREMIJERA

'Okovani Galileo' u HKD-u na Sušaku

  • Autor: K. M.
  • 9.11.2009 16:10:32
  • 9.11.2009 15:24:16

Premijera opere corale 'Okovani Galileo', nastale u koprodukciji Laboratorio Nove iz Firence, riječkog HNK Ivana pl. Zajca, festivala Eurokaz i zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, na programu je u utorak, 17. studenog, u 21 sat u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku

Ta iznimna predstava u režiji proslavljenog hrvatskog redatelja Branka Brezovca premijeru je već doživjela u Firenci 10. svibnja ove godine, u okviru prestižnog talijanskog festivala Fabbrica Europa, gdje je publika s oduševljenjem ispratila protagoniste i autorsku ekipu s pozornice. Usto, predstava je već premijerno odigrana i u crnogorskom Kotoru 18. lipnja 2009. na Festivalu Teuta. I tu je ovacijama dočekan neuobičajen spoj Brechtove drame 'Život Galilejev' i Eshilove tragedije 'Okovani Prometej' za koju je originalnu glazbu skladao Brezovčev stalni suradnik Marijan Nećak. Istaknimo da je 'Okovani Galeileo' iniciran kao dio proslave velikog jubileja - 400 godina od Galilejeva otkrića teleskopa.

Kod Eshila je Zeus svemoguć, a Prometej vizionar. Sudbina tiranina ovisi o potlačenima. A ova suprotnost pokreće svemir. Moć je ograničena neznanjem, a znanje ograničava moć. Božji zbroj svjetskih patnji mora ostati nepromijenjen.

Osim mješovita talijansko-hrvatskog glumačkog ansambla (Silvano Panichi, Sergio Aguirre, Manola Nifosi, Lorenzo Berti, Suzana Brezovec), u predstavi sudjeluje sedam članova zbora Opere HNK Ivana pl. Zajca, koji su se istaknuli ne samo pjevanjem, već i zavidnom tjelesnom i glumačkom ekspresijom. A oni su Saša Matovina, Darko Matijašević, Dario Bercich, Ivica Žunić, Nataša Ožura, Ivanica Lovrić, Ljubov Košmerl. Njima se pridružuju i dvoje talijanskih zborista Luisa Pasello i Carmen Di Bello.

Autorsku ekipu, uz već spomenutog Branka Brezovca i Marjana Nećaka, čine i koreografkinja Barbara Matijević te kostimografkinja Petra Mina.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još