RAVNATELJICA ZKM-A:

'Prostor Plesnog centra i dalje će se koristiti za suvremeni ples'

29.04.2016 u 15:00

Bionic
Reading

Povodom pripojenja Zagrebačkog plesnog centra (ZPC) Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) oglasila se ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković, pod čiju je nadležnost ZPC ovom odlukom pripao

Ravnateljica ZKM-a podsjeća da je odlukom gradonačelnika Zagreba i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport došlo do promjene modela upravljanja gradskim prostorom Zagrebačkog plesnog centra te je početkom travnja taj gradski prostor dodijeljen na upravljanje Zagrebačkom kazalištu mladih kao javnoj gradskoj ustanovi u kulturi.

Abramović napominje da je gradskim prostorom Zagrebačkog plesnog centra dosad upravljala privatna udruga te da se taj model posljednjih sedam godina pokazao financijski neodrživim.

'U Zagrebačkom plesnom centru i dalje će djelovati zagrebačka plesna scena i plesni umjetnici te će se prostor namjenski upotrebljavati za suvremeni ples', zaključuje ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković.

Podsjetimo, objašnjavajući svoju odluku, gradonačelnik Milan Bandić je rekao da pripojenje ne znači oduzimanje prostora u Ilici ZPC-u i davanje ZKM-u, nego racionalizaciju poslovanja.

'Sadržaj ostaje, sve ostaje na svom mjestu. Nigdje ne ide iz Ilice i sadržaj može biti samo bolji', rekao je Bandić i spomenuo da je sreća što je ravnateljica ZKM-a Abramović izvorno iz plesnog faha.

No plesne udruge UPUH i PULS smatraju da se odlukom o pripajanju ukida središnje mjesto za suvremenu plesnu umjetnost u Hrvatskoj i uništava plesna scena, a ZPC-u potpisuje smrtna presuda.

Članica UPUH-a Zrinka Užbinec napominje da je do sada ZPC bio namijenjen plesu, a da se Zaključkom o dodjeli prostora na korištenje ne štiti plesni prostor.

'U onom momentu kada se pripojimo ZKM-u, a navedeno je da će se prostor koristiti prema potrebama ZKM-a, gubimo autonomiju', kazala je Užbinec i ocijenila da tom odlukom postaju ovisni o volji ravnatelja ZKM-a.

'Danas se to možda ne doima lošim, međutim kad ravnateljici istekne mandat, ZPC neće znati što može očekivati', upozorila je Užbinec.