JOSÉ CURA NA OTVORENJU

Ivica Boban vraća se na Igre sa Shakespeareovim 'Otelom'

02.02.2016 u 20:24

Bionic
Reading

Na 67. dubrovačkim ljetnim igrama bit će izvedeno više od 70 dramskih, glazbenih, plesnih i drugih programa na gotovo dvadeset mjesta, najavljeno je u utorak u Dubrovniku na predstavljanju pretprograma Igara

Igre će se održati, tradicionalno, od 10. srpnja do 25. kolovoza, a svečano otvorenje ispred obnovljene crkve sv. Vlaha uveličat će Orkestar N.N., zbor Promusica Mostar, zbor Libertas, te tenor José Cura, a redatelj je Ivan Miladinov.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je kako su Dubrovačke ljetne igre jedan od najvažnijih festivala u Hrvatskoj na kojemu se više od pola stoljeća ugošćuju glumci iz svih krajeva svijeta nudeći im grad kao pozornicu.

'To je jedan od najvažnijih festivala u Hrvatskoj, ali i u međunarodnom okruženju. Ministarstvo kulture i ja osobno kao ministar, ali i predsjednik Festivalskog vijeća Dubrovačkih ljetnih igara nadam se boljoj i uspješnijoj suradnji s vodstvom Igara kako bi i ove godine program pokazao ono najbolje od hrvatske kulture što Igre mogu ponuditi turistma i građanima', rekao je ministar kulture Zlatan Hasanbegović.

Zamjenica dubrovačkoga gradonačelnika Tatjana Šimac-Bonačić istaknula je kako Dubrovčani te igre smatraju ponajprije dubrovačkima bez obzira na njihov nacionalni značaj. 'I ove godine osigurali smo znatna financijska sredstva i svake ih godine osiguravamo sve više. Cijeli naš grad je pozornica za sve događaje, bilo iz dramskog ili klapskog dijela', rekla je Tatjana Šimac-Bonačić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako su Dubrovačke ljetne igre 'prevažna manifestacija' za Dubrovnik, Hrvatsku i šire, dodajući da će ih županija i dalje podupirati.

'Prošle godine smo imali nekih neslaganja unutar Festivalskog vijeća, a vjerujem da je to za nama. Vjerujem da će naš novi ministar poraditi na tome da izbjegnemo takve nesporazume i očekujem da će Ljetne igre i ove godine biti vrhunska manifestacija i održavati se ponajprije na pozornicama unutar stare povijesne jezgre', rekao je Dobroslavić.

Premijera 'Otela' i 'Kafetarije', mnoga gostovanja i bogat glazbeni program

Dramski program ove će godine posjetiteljima ponuditi dvije premijerne predstave - 'Kafetariju', koju prema djelu Carla Goldonija režira Vinko Brešan, i Shakespeareova 'Otela' u režiji Ivice Boban.

'Presretna sam što sam nakon više od 10 godina ponovno na Igrama i u Dubrovniku, u kojem sam provela više od 50 godina i gdje sam umjetnički sazrijevala, pa se i sama dijelom osjećam Dubrovkinjom. Cijelo jutro sam provela na Lovrjencu iako napamet znam svaki njegov kutak i mislim da ćemo napraviti jednu moćnu predstavu. Okupljamo i jaku glumačku ekipu. Otela će igrati Dragan Despot, a Desdemonu mlada Anja Đurinović', kazala je Ivica Boban.

'Kafetarija' će se izvesti na Stradunu 31. srpnja, te 1., 2., 3., i 4. kolovoza, a 'Otelo' je na programu 20., 21., 22., 23. i 24. kolovoza na tvrđavi Lovrjencu.

Među reprizama valja istaknuti 'Dubrovačku trilogiju' u režiji Staše Zurovca, a najavljena su i tri gostovanja. GDK Gavella izvest će Moliereova 'Umišljenog bolesnika', Teatar Ulysses i MESS Sarajevo nastupit će sa Sofoklovom 'Antigonom - 2000 godina kasnije', a Zagrebačko kazalište mladih s predstavom '#radninaslovantigona'

U sklopu programa 'Pisci na Igrama', u srpnju nas očekuje 'Dvanaest hodočasnika' Gabriela Garcije Márqueza, redatelja Ivana Miladinova. Održat će se i večer Mate Matišića, a u kolovozu je na programu 'Maximilian i Carlota na Lokrumu' Milane Vuković-Runjić. Igor Zidić predstavit će monografiju Josipa Škerlja.

Ovogodišnje Igre donose i bogat i raznovrstan glazbeni program, počevši od gala koncerta 11. srpnja ispred crkve sv. Vlaha na kojem će nastupiti Orkestar N.N., kojim će ravnati Mladen Tarbuk, a kao tenor nastupit će José Cura

Zanimljiv koncert bit će i u Franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, kad će na klaviru nastupiti Enrique Bátiz. Ansambl Bečke filharmonije nastupit će u Kneževu dvoru, gdje će nastupiti i violinist Roman Simović, zajedno s Ratimirom Martinovićem na klaviru, te Orkestar N.N. uz dirigenta Almosa Talmona i Mariju Pavlović na klarinetu i fagotista Pietera Nuyttena.

Na Stradunu će se 25. srpnja održati koncert 'Tri klavira i Vivaldi' Matije Dedića, Hakana Ali Tokera te Mateja Meštrovića. U Kneževu dvoru 26. srpnja Matija svira Arsena, a 30. srpnja DSO, Dubrovački komorni zbor, alt Ce Suarez Paz i violinist Fernando Suarez Paz izvode 'Maria de Buenos Aires' velikog Astora Piazzolle.

Na klaviru u Kneževu dvoru nastupit će 5. kolovoza Michele Campanella, a 9. kolovoza Ivo Pogorelić. Pred kraj Dubrovačkih ljetnih igara, 18. kolovoza nastupit će Dubrovački simfonijski orkestar, dirigent Ertug Korkmaz, violinist Stephen Waarts te violončelistica Jelena Očić izvodeći praizvedbu Frana Đurovića.

Dan nakon u Kneževu dvoru nastupit će Philippe Entremont, a očekuje se da će krajem kolovoza u Pinakoteci sv. Nikole u Cavtatu nastupiti Henschel kvartet, koji će imati i zajednički koncert sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije ispred crkve sv. Vlaha.

Svečani koncert nazvan '50 godina Linđa na Igrama' održat će se ispred crkve sv. Vlaha 12. srpnja, a 15., 16. i 17. srpnja na Lokrumu će se realizirati suradnja Dubrovačkih ljetnih igara i SNG Maribora.

Zanimljivost Igara su i mladi dobitnici uglednih međunarodnih glazbenih natjecanja, koji će nastupiti u Kneževu dvoru: Andrew Tyson (klavir), Aljoša Jurinić (klavir), Stephen Waarts (violina), Andrey Gugnin (klavir), Alexey Semenenko (violina) i Inna Firsova (klavir) te Yury Favorin (klavir).

Na predstavljanju pretprograma, iako je najavljena, nije bila ravnateljica Dramskog programa Igara i pomoćnica intendanta Mladena Tarbuka Mani Gotovac jer su joj se, kako je rekao Tarbuk, 'ukliješila leđa'.