DAN SJEĆANJA

Duh Miroslava Krleže obnovio dijalog na kulturnoj sceni

30.12.2015 u 11:08

  • +3

U Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleže obilježena godišnjica smrti Miroslava Krleže

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic

Bionic
Reading

Scensko događanje 'Putovanje s Krležom 29. prosinca 2015.' upriličeno je u utorak u povodu obljetnice smrti toga hrvatskog književnika u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleže prema autorskom konceptu Gorana Matovića, voditelja Centra Miroslav Krleža

U sklopu Dana sjećanja na Miroslava Krležu u Memorijalnom prostoru na Krležinu Gvozdu u Zagrebu dramski umjetnici Dragan Despot, Nikša Marinović, Boris Svrtan i Goran Matović predstavili su fragmente Krležina polemičkog opusa.

Dragan Despot izveo je fragmente iz monodrame 'Na rubu pameti', a Nikša Marinović dijelove eseja 'O malograđanskoj ljubavi spram hrvatstva', napisana 1926. godine i objavljena u Književnoj republici.

'Polemički portret Miroslava Krleže' izveli su Boris Svrtan i Goran Matović na temelju fragmenata iz Krležina polemičkoga opusa.

Dan sjećanja, ističu organizatori, upriličen je na dan Krležine smrti i nije ograničen komemorativno-prigodničarskim okvirom, nego se preko dramaturški osviještenog postupka nastoji ukazati na polemičku vrijednost sjećanja u kojoj je glavni lik obnovljenih dijaloga na hrvatskoj kulturnoj sceni - živi duh Miroslava Krleže.

Miroslav Krleža rođen je 7. srpnja 1893. u Zagrebu, a preminuo je 29. prosinca 1981. u Zagrebu. Osim što je autor znatnoga proznoga, dramskoga i poetskog opusa bio je i enciklopedist te ravnatelj Jugoslavenskoga leksikografskog zavoda.