EUROPSKE PRAKSE

Drama HNK seli u prostor nekadašnjeg Gredelja?

27.11.2015 u 11:41

Bionic
Reading

Zagrebački HNK muku muči s manjkom prostora u kojemu veliki ansambli opere, baleta i drame dijele jednu scenu. Intendantica Dubravka Vrgoč rješenje problema vidi, slijedeći europske prakse, u preseljenju drame u prostor nekadašnjeg Gredelja

Vrgoč u Jutarnjem listu objašnjava kako je praksa u Europi da u teatrima iz vremena Austro-Ugarske, kakav je i HNK, ostane opera ili opera i balet, dok dramski ansambli sele u druge prostore.

Kako je praksa i da se dijelovi industrijske arhitekture prenamjenjuju u slične prostore, bivši Gredelj učinio se kao odlično rješenje.

U obilasku Gredelja s delegacijom grada zaključeno je da bi taj prostor objedinjen s Paromlinom bio odličan za kulturni centar s nizom sadržaja, između ostalog i za dvoranu Drame HNK koja bi imala 500 mjesta, prostore za pokuse, manje balete, muzičke forme i sve ostalo što je potrebno za normalno funkcioniranje kazališta.

Vrgoč smatra da ni novac za obnovu hala ne bi trebao biti problem, jer europski fondovi podržavaju obnovu industrijskih kompleksa.