BIT(N)I ILI NEBITNI

Sedma Noć kazališta podsjetila na važnost teatra u Hrvatskoj

22.11.2015 u 10:24

  • +17

Noć kazališta

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Bionic
Reading

Tisuće ljubitelja kazališne umjetnosti sudjelovale su u subotu diljem Hrvatske u brojnim događanjima koja su za njih pripremile kazališne i izvedbene institucije u 42 hrvatska grada u sedmoj Noći kazališta pokazavši time da kazalište igra itekako bitnu ulogu u životima hrvatskih građana

'Hrvatska se u subotu sedmu godinu zaredom ujedinila u zajedničkom nastojanju koje, osim što publici omogućuje lakšu dostupnost kazališnih sadržaja, pridonosi stvaranju kulturne nematerijalne baštine', kazala je Hini voditeljica ureda Noći kazališta Nada Kruljac.

'Ponovno se pokazalo da kazalište u nas ima svoju publiku, da su ljudi itekako spremni odvojiti vrijeme za njega, da je sve samo stvar pametnog povezivanja publike s kulturnim sadržajima i uspjeh je zajamčen', kazala je.

Ove godine manifestaciji se pridružilo 85 institucija koje su prikazale 125 predstava na 78 lokacija u 42 hrvatska grada, a prema prvim podacima, odaziv je svugdje jako dobar, kazališta su popunjena, a velik interes privukli su i brojni popratni sadržaji, kojih je ove godine ponuđeno najviše do sad – čak 80-ak, napomenula je Kruljac.

Održana pod sloganom 'Bit(n)i ili nebitni', i ova se Noć kazališta pokazuje kao pravi praznik kazališta koji tako, osim svojim sloganom, i posjećenošću može poslužiti nadležnim institucijama kao podsjetnik na važnost promicanja izvedbenih umjetnosti i kazališne kulture, dodala je.

Posebno se osvrnula na agilnost brojnih malih amaterskih kazališta i dramskih grupa diljem Hrvatske kojima Noć kazališta služi kao izvrsna platforma da tu pokažu što rade, osiguraju si veću vidljivost, te uspostave bolju komunikaciju s publikom i institucijama.

To se osobito postiže gostovanjima kojih je bilo i ove godine a, osim umrežavanja kazališnih programa, važan aspekt manifestacije za organizatore predstavlja to što na nju kazališta sve više općenito odgovaraju većim otvaranjem svojih vrata publici, koja tako ima priliku pogledati što se događa i ‘iza kulisa’.

Idejni začetnik manifestacije je Dječje kazalište Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava, koje je u 'Noći' sudjelovalo s pet kazališnih izvedbi – redom dupkom popunjenih – a djeca i roditelji mogli su se između predstava zabavljati oslikavanjem lica uz kuhano vino, čaj i kestene i popratni glazbeni program u dvorištu kazališta.

Upravo je u Dječjem kazalištu Dubrava u subotu navečer ministar kulture Berislav Šipuš otvorio manifestaciju, poručivši tom prilikom kako Ministarstvo kulture od početka itekako prepoznaje njezinu iznimnu važnost u promociji hrvatskoga kazališta i kulture.

'Noć kazališta razvila je široku mrežu suradnje, kako hrvatskih kazališta i kulturnih institucija na području cijele Hrvatske, tako i inozemnih partnera, s istom idejom promicanja kazališta kao mjesta susreta i dijaloga, dostupnog svim zainteresiranim posjetiteljima. Njezine ovogodišnje respektabilne brojke uistinu potvrđuju važnost i potrebitost te manifestacije, čija je budućnost očito neupitna', poručio je ministar.

Nakon svečanog otvaranja u Narodnom sveučilištu Dubrava – Dječjem kazalištu Dubrava izvedena je predstava Teatra Barakuda 'Bajke u trapericama'.


Zagreb živio kazalište

Manifestacija nazvana Noć kazališta odavno je prerasla početnu ideju noćnog druženja pa su brojne institucije s programima započele već u subotu ujutro, a najduži program ove je godine organizirala zagrebačka Scena Ribnjak.

S programom je počela već u ponoć i minutu, a ponudila je šest predstava te bogat popratni program započet koncertom Zorana Predina i Damira Kukuruzovića već u petak navečer, nakon čega je održana prva dramska predstava programa, 'Dnevnik jednog luđaka'.

'Cjelodnevni je program uključivao ukupno šest predstava – od onih za djecu do predstava za odraslu publiku, i to u rasponu od amaterskih produkcija do onih profesionalnog teatra, upotpunjenih čitanjima poezije za djecu i lutkarskim radionicama, a sve to isprepleteno s glazbom', kazao je ravnatelj Centra mladih Ribnjak i voditelj Scene Ribnjak Nebojša Borojević.

Ulaznice su se obavezno morale rezervirati, dio programa je bio besplatan a dio ponuđen po simboličnim cijenama i svi su programi bili odlično popunjeni, čak i oni održani u sitnim satima i unatoč ružnom kišovitom vremenu koje nas je pratilo, napomenuo je.

Program se s repertoarom stand-up komedije i mješavine jazza, bluesa i cabareta nastavlja do duboko u noć, a odlična posjećenost i velik interes publike za sve ponuđeno pokazali su da je ispunjen cilj predstavljanja publici na jednome mjestu svega onoga što kazalište može biti, istaknuo je Borojević.

Program je u jutarnjim satima otvorilo i kazalište Mala scena, izvedbom predstave za najmlađe ‘Priča o kotaču’, kao prve od ukupno četiri u programu koji je trajao do navečer, a jutarnje su programe imali i kreativni studio Jasmina i lutkice, Kazalište Tvornica lutaka, te Narodno sveučilište Sesvete.

Ove su godine u Noći kazališta održane tri premijere, a jedna od njih bila je i praizvedba predstave 'Na kraju tjedna', novog autorskog projekta istaknutog redatelja Bobe Jelčića u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb.

‘Premijeru smo planirali prije nego što smo saznali datume ovogodišnje Noći kazališta. No, dogodila se jedna zanimljiva koincidencija, da smo upravo na Noći kazališta po prvi puta prikazali autorski projekt našeg međunarodno priznatog redatelja koji po prvi puta i režira u zagrebačkom HNK-u’, kazala je intendantica toga teatra Dubravka Vrgoč.

Riječ je o predstavi koja uzbudljivim kazališnim jezikom problematizira našu svakodnevicu a premijerna izvedba podrazumijeva od ove sezone i publiku iz premijerne pretplate, dok je dio karata – 140, ili oko 20 posto kapaciteta dvorane - ponuđen gledateljima u sklopu programa Noći kazališta, napomenula je Vrgoč. Ulaznice su bile besplatne i razgrabljene su već u srijedu, čim su puštene u optjecaj.

Gradsko kazalište Trešnja po upola je jeftinijim cijenama Zagrepčanima ponudilo karte za predstavu ‘Snjeguljica i sedam patuljaka’ a, po riječima voditeljice marketinga Kristijane Ferderbar Bućan, sve su razgrabljene u samo pola sata.

Gužvu je izazvao i program čitanja knjiga iz naklade Kašmir prometa i Dječje knjige, kao i predstavljanje bilježnica za djecu s grafomotoričkim poteškoćama petrinjske tvrtke ‘20 deka ljubavi’, koji su se odvijali u kazalištu u poslijepodnevnim satima, napomenula je Ferderbar Bućan. U druženju s knjigama u teatru u Trešnji se može uživati svake subote poslijepodne, u sklopu programa pod nazivom ‘Kazalište i knjiga’ kojim se od ove se jeseni u tome kazalištu promoviraju nakladnici i književnost za djecu.

Gradsko dramsko kazalište Gavella za Noć kazališta ponudilo je predstavu ‘Osmi povjerenik’ s ulaznicama po cijeni od deset kuna. ‘Ulaznice se nisu mogle rezervirati niti kupiti unaprijed već su se isključivo mogle kupiti na sam dan izvedbe’, kazala je Martina Matota iz Gavelle. Gužva je nastala već kod samog otvaranja blagajne u subotu ujutro u 9,30 sati, a sve su karte bile razgrabljene do 11 sati, napomenula je.

Slično je bilo i drugdje; Satiričko kazalište Kerempuh, Kazalište Ivan Goran Kovačić, Kazalište Knap, Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život, Teatar Exit, Teatar &TD, Zagrebački plesni centar, Zagrebačko kazalište mladih, Centar za kulturu Trešnjevka, Comedy Club Studio smijeha, Kazalište Merlin, Eurokaz, Glumačka družina Histrion... svi su imali popunjene programe.


Cijela Hrvatska poprište teatra

Nisu samo u glavnome gradu građani bili pozvani dan provesti u kazalištu; od Belog Manastira do Županje, ukupno je još 41 grad uključen u inicijativu, a po prvi puta u programu su mogli uživati i Zagorci: u Festivalskoj dvorani u Krapini upriličena je pretpremijera predstave ‘Loptice’.

Premijernim programom Noći kazališta pridružili su se i Hrvatsko narodno kazalište Varaždin, gdje je premijerno postavljen Moliereov ‘Škrtac’ u režiji Vinka Brešana; te RI-teatar iz Rijeke, gdje je upriličena svečana premijerna izvedba kabaretske komedije ‘Autotrolej i mi 4 – The Next Generation’ redatelja Bojana Lakoša.

I ove godine u programu je sudjelovao samo jedan otok, ponovno Šolta, gdje su odigrane čak tri predstave, sve tri u produkcijama amaterskih kazališta Sulet i Moreta. Ugošćuju se i kazališta izvan Hrvatske, pa je tako Gradsko kazalište Đurđevac bilo domaćin kazalištu iz Slovenije, dok su sami Đurđevčani gostovali u Gradskom kazalištu Jastrebarsko, kao i Teatar Fedra iz Bugojna.

Bogat program ljubiteljima ‘daski koje život znače’ osim predstava je, kao i uvijek, ponudio i niz popratnih programa – ove ih je godine organizirano oko 80-ak – koncerata, razgledavanja kazališta, partyja, druženja s glumcima, glazbenih performansa i izložbi. Većina je programa bila besplatna, dok su ostali bili dostupni po vrlo popularnim cijenama.

Inicijativi su se i ove godine priključile druge europske zemlje, pa su tako istoga dana u sklopu Europske noći kazališta svojim programima sudjelovale brojne institucije u još sedam zemalja – Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Slovačkoj i Srbiji.

U Hrvatskoj su njezin značaj prepoznali Ministarstvo kulture, zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, te Turistička zajednica Grada Zagreba, kao njezini pokrovitelji.