FAJT OKO KULTURE

Frljić objavio na HNK-u poruku Karamarku

13.10.2015 u 16:02

Bionic
Reading

'Umjesto uvjeravanja Tomislava Karamarka da daleko bolje od njega znamo što je kultura, pa i ona hrvatska, a o narodu i kazalištu da ne govorimo, odlučili smo pozvati ga da smiri živce i dođe u naš HNK na - SEX!', poruka je koju je HNK iz Rijeke tijekom utorka objavio na svom Facebooku, paralelno s vremenom u kojem su zgradu kazališta odjenuli u novu zastavu kojom Tomislava Karamarka pozivaju na - 'SEX'

EKIPA

Plesat će Marta Kanazir, Joseph Cane, Andrei Köteles, Owen Lane, Laura Orlić, Balint Raucher, Svebor Zgurić i još desetak plesača. Asistenti koreografa su Leo Mujić i Ksenija Krutova, kostimografkinja Sandra Dekanić, glazbu je izabrao Balazs Baranyai a scenografiju je, kao svoje prvo djelo tog tipa, postavila Aleksandra Ana Buković.

Balet 'Sex' koreografa i redatelja Balazsa Baranyaija premijerno će biti izveden u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca 16. listopada, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare. Baranyai, obnašatelj dužnosti ravnatelja riječkoga Baleta, kazao je da je riječ 'sex' iz naslova baleta velika inspiracija, jer je višeznačan pojam s obzirom na to da na engleskom jeziku označava i 'ono što se čini intimno kod kuće, ali i spol'. U ovom se baletu seks/spol istražuje kao pokretačka sila, ali i propituje što danas znači biti muškarac, a što žena.

Inspiraciju u novom baletu pronašao je i intendant Oliver Frljić koji je na novu baletnu premijeru pozvao i Tomislava Karamarka, i to samo koji dan nakon što su oštro zaratili oko kulture.

Podsjetimo, izjave predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka o tome da riječki HNK Ivana pl. Zajca u posljednje vrijeme svojim programom nije ni hrvatski ni narodni nego da je postao prostor nove kulturne okupacije i izrugivanja hrvatskoj kulturi i narodu, prokomentirao je tportalu prozvani intendant Oliver Frljić uspoređujući Karamarka s nacistima.

'Pretpostavljam da će neki od sljedećih koraka gospodina Karamarka, ako osvoji parlamentarne izbore, biti javno spaljivanje nepoćudnih knjiga i slični oblici dezinfekcije nacionalne kulture. Njegova politička platforma ionako ne nudi ništa drugo. Svaka sličnost s događajima i ličnostima iz tridesetih godina prošlog stoljeća nije posve slučajna', komentirao je za tportal.hr Oliver Frljić.