U AGONIJI

Scena Ribnjak krenula u svoju prvu sezonu s Krležom

01.10.2015 u 10:02

Bionic
Reading

Premijerom autorskoga projekta Krležine predstave "U agoniji" u izvedbi Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića otvora se u petak i subotu Scena Ribnjak, najavio je u srijedu na konferenciji za novinare ravnatelj Centra mladih Ribnjak i umjetnički direktor Scene Ribnjak Nebojša Borojević.

"Želja nam je na Ribnjaku otvoriti prostor drukčijim projektima, umjetničkim istraživanjima i nezavisnoj kulturnoj sceni", rekao je Borojević dodavši kako vjeruje da će svojim programom Scena Ribnjak već u prvoj sezoni pokazati osobitosti i nametnuti se u javnom i kulturnom prostoru.

Naglasio je kako je predstava "U agoniji" istraživački kazališni projekt glumice Nele Koscis i glumaca Ozrena Grabarića i Darka Stazića.

Oni su, kako je naveo, poznatu Krležinu dramu zajednički dramaturški obradili i režirali. Scenografiju potpisuje Petra Kriletić, a kostimografiju Marita Ćopo, istaknuo je dodavši kako je autor promotivnog videa predstave Filip Šovagović.

Kocsis je istaknula kako je "U agoniji" jedan od najljepših tekstova u hrvatskoj književnosti te dirljiva i duboka predstava. Tema je svevremenska, a riječ o ljubavnom trokutu te društvenom pozicioniranju, rekla je Kocsis dodavši da su njih troje glumaca u predstavi napravili žestok sukob troje ljudi.

Prostor Scene Ribnjak smatra idealnim za ovako komornu predstavu.

Po Grabarićevim riječima u ovoj predstavi troje glumaca igrom propituju glumačke mogućnosti.

Stazić smatra da Krleža nije dosadan autor, nego vrlo živ i suvremen pisac koji ima puno toga reći.

Nakon premijere predstave "U agoniji", na Sceni Ribnjak održat će se zagrebačka premijera predstave "Dnevnik jednog luđaka", koja je nastala kao autorski projekt organizacije Moving Music Theatre iz Makedonije.

Inovativnu mono-operu po istoimenoj Gogoljevoj noveli skladao je i režirao Marjan Nećak, a izvodi Ozren Grabarić na engleskom i španjolskom jeziku uz prijevod na hrvatski. Autor videa je Marin Lukanović.

Program Scene Ribnjak nastavlja se u listopadu repriznim izvedbama predstave "U agoniji" te dječjim predstavama subotom i nedjeljom.