NOVA SEZONA HNK

Mira Furlan pucat će u Rijeci iz svog oružja

10.09.2015 u 16:13

Bionic
Reading

Gosti kazališne sezone 2015./2016. Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke bit će glumica Mira Furlan i koreograf Leo Mujić, a moto sezone je "Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli" čiju je važnost HNK dokazao tijekom protekle sezone pa će nastaviti i ove, rekao je zamjenik intendanta Marin Blažević u četvrtak na konferenciji za novinare, predstavljajući kazališnu sezonu

Blažević je kazao da Hrvatska drama HNK priprema čak tri premijere u rujnu, a zbog rada na jednoj od njih, "Kompleks Ristić" u suradnji s festivalom BITEF, Slovenskim mladinskim gledališčem i festivalom MOT, intendant Oliver Frljić nije bio na današnjoj konferenciji za novinare. Druge dvije rujanske premijere su čakavski mjuzikl "Sušak, Sušak" i "Hrvatska rapsodija" po motivima Miroslava Krleže u režiji Sebastijana Horvata.

Blažević je naglasio da je u prvih deset dana rujna prodano 700 kazališnih pretplata, što je polovica pretplata prodanih cijelog prošlogodišnjeg rujna, navodeći da je taj uspjeh iznenadio upravu kazališta.

Gošća sezone Mira Furlan je iz Los Angelesa u prethodno snimljenom razgovoru, govoreći o predstavi "Tko se boji Virginije Woolf?" u kojoj će glumiti glavnu ulogu, kazala da taj komad govori o stanjima u kojima više nema komunikacije nego ostaje samo ratovanje i "pucnjava iz svog oružja" te da joj se činilo kako ima smisla danas baviti se tom temom.

Izrazila je zadovoljstvo dolaskom u Rijeku i povratkom na scenu HNK, ocijenivši da je Rijeka progresivan i liberalan grad. Predstavu "Tko se boji Virginije Woolf?" režirat će Nada Kokotović, a premijera je 15. ožujka 2016.

Gost sezone koreograf Leo Mujić predstavio je svoja dva baletna projekta koja će postaviti na riječkoj sceni, a to su "San ivanjske noći" i gostovanje Baleta HNK Zagreb s "Anom Karenjinom". Novi obnašatelj dužnosti ravnatelja Baleta Balasz Baranyai koreografirat će balet "Sex" koji će se premijerno odigrati u listopadu.

Talijanska drama postavit će šest premijera, od kojih su četiri koprodukcije, najavila je ravnateljica TD Leonora Surian, izdvojivši mjuzikl inspiriran događajima i spletkama oko festivala talijanske pjesme u San Remu nazvan "Blu dipinto di blu"

Marin Blažević je, kao ravnatelj Opere HNK, istaknuo da se pokreće projekt snimanja izvedbi opera i koncerata u riječkome HNK za međunarodne diskografske kuće. Iz opernog programa istaknuo je povratak redatelja Laryja Zappije na riječku scenu s operom "Rigoletto" te nastup Diane Haller, koju je nazvao zvijezdom u usponu, u operi "Julije Cezar u Egiptu" u dramaturgiji Blaževića i režiji Olivera Frljića.

Ove godine slavi se 130. godišnjica otvorenja zgrade kazališta. Središnja proslava bit će 3. listopada koncertom izvadaka iz opera koje nisu nikad izvođene u riječkom kazalištu te izvedbom "Posvećenja proljeća" Igora Stravinskog pod ravnanjem dirigenta Ville Matvejeffa. U nizu solista ističe se bas Carlo Colombara koji nastupa u najveći svjetskim opernim kućama.

Riječki gradonačelnik ustvrdio je da je najavljeni program impresivan. "Izuzetno sam zadovoljan i smatram da će u ovoj sezoni svi ljubitelji kazališta, bez obzira na to vole li suvremeno ili tradicionalno kazalište, doći na svoje", rekao je gradonačelnik.