KAZALIŠTE ULYSSES

Gogoljev 'Dnevnik jednog luđaka' premijerno na Brijunima

03.08.2015 u 19:03

Bionic
Reading

Druga ovogodišnja premijera kazališta Ulysses, predstava 'Dnevnik jednog luđaka' u produkciji makedonskog Moving Music Theatra premijerno će biti izvedena 5. kolovoza na Velikom Brijunu

'Dnevnik jednog luđaka' N. V. Gogolja jedan je od najranijih detaljnih prikaza shizofrenije, nastao puno prije nego je bolest dobila svoje mjesto i ime u medicini. Gogoljeva pripovijetka ne analizira bolest u medicinskom smislu, već propituje društvo u kojem pojedinac pokušava pronaći smisao vlastitog postojanja, društvenog položaja i identiteta uopće.

Na lucidan način, kroz literarno perfektne, medicinski uvjerljive i pjesnički opojne opise Popriščinove bolesti, Gogolj progovara o bolesti društva i podsjeća nas da smo zapravo svi mi u nekoj vrsti sukoba sa stvarnošću. Koja je stvarnost stvarnija? Ona koju čitamo u novinama, ona koju gledamo u svojoj neposrednoj blizini ili ona u nama?

U sve izraženijoj borbi između Istoka i Zapada, lijevog i desnog, vjerskog i ateističkog poimanja svijeta, svatko se bori za svoju normalnost i, paradoksalno, u takvoj borbi ispada lud.

Dnevnik jednog luđaka

Mono-operu 'Dnevnik jednog luđaka' izvodi Ozren Grabarić koji u liku Popriščina postavlja pitanja o sve izraženijim životnim razlikama između onih koji imaju i onih koji nemaju.

Ovaj komorni spektakl u trajanju od sat vremena kroz glazbu, video i dramsku izvedbu istražuje izvitoperenu percepciju svijeta jednog činovnika kojeg društvo marginalizira i otpisuje kao nepoželjnog.

Predstava se izvodi na engleskom i španjolskom jeziku uz hrvatske titlove.