OPERA, DRAMA, BALET

HNK Zagreb dodijelio nagrade najboljima u ovoj sezoni

30.06.2015 u 10:50

  • +7

Godišnje nagrade HNK

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu svoju je izvedbenu sezonu zaključilo u ponedjeljak navečer svečanom dodjelom nagrada za najbolja dramska, operna i baletna ostvarenja te jedinstvenim simfonijskim gypsy jazz koncertom na kojemu je rumunjska violinistička zvijezda Florin Niculescu izvodio jazz standarde Djanga Reinhardta u simfonijskom aranžmanu

Godišnje nagrade za najbolja ostvarenja u produkcijama zagrebačkoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u sezoni 2014./15. dodijeljene su Nini Violić i Dušanu Gojiću za dramske, Dubravki Šeparović Mušović i Lucijanu Batiniću za operne, te Luciji Radić i Andrei Schifanu za najbolje baletne izvedbe.

Na svečanoj dodjeli u HNK-u, predsjednik ocjenjivačkog suda Boris Senker istaknuo je da je Violić Nagradu Mila Dimitrijević za najbolje glumačke kreacije dobila za 'izvrsno promišljanje stereotipne pozicije žene iz dalekog svijeta u blatnoj zabiti provincije' u ulozi Eve u predstavi 'Vučjak' Miroslava Krleže, pri čemu je pokazala 'široki raspon glumačkih vještina' u 'izvrsnoj suigri s partnerima u predstavi'.

Gojiću je nagrada dodijeljena za ulogu u predstavi 'Mi smo kraljevi a ne ljudi' Matije Ferlina, u kojoj 'ulozi dječaka daje dostojanstvo dramskoga junaka', stvorivši 's mnogo duha i osjećaja posebnu, začudnu a opet iznimno toplu osobu djeteta'.

Mezzosopranistica Šeparović Mušović Nagradom Marijana Radev nagrađena je za ulogu Jele u operi 'Ekvinocij' Ivana Brkanovića, u kojoj je 'još jednom oduševila brojnošću svojih muzikalno-interpretativnih boja'.

Batiniću je nagradu, kako stoji uz ostalo u obrazloženju žirija koje je na svečanoj dodjeli u HNK-u pročitala njegova predsjednica Jagoda Martinčević, donijela 'filigranski samozatajna, a snažna interpretacija' Arkela u operi 'Pelleas i Melisande' Claudea Debussyja, te njegova 'možda najzahtjevnija uloga do sada' ona Gurnemazna u operi 'Parsifal' Richarda Wagnera.

Za najbolje baletne izvedbe, odnosno za cjelokupni umjetnički rad na području baleta u sezoni 2014./2015., nagradama Ana Roje, odnosno Oskar Harmoš, žiri na čelu s predsjednicom Božicom Lisak nagradio je Radić i Schifana, 'dvoje mladih plesača koji se na našu radost ističu talentom i radom'.

'Želja nam je zadržati ih na putu kojim se kreću - da ne posustaju, da nam i dalje pružaju veselje svojim kreacijama, a koreografima budu izvor nadahnuća', kazala je Lisak.

Nagrade je dobitnicima uručila intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč, koja je zahvalila svim umjetnicima toga teatra, ali i svim ostalim djelatnicima, od tehničkih službi do ravnatelja ansambala, na uspješnoj protekloj sezoni, njezinoj prvoj na čelu središnje hrvatske nacionalne kazališne kuće.

'No, u prvome redu, zahvaljujem publici, jer bez nje ne bi bilo ni ovog teatra', poručila je intendantica.

HNK kao jazz klub

Dodjelu nagrada uveličao je nastup svjetske jazz senzacije, rumunjskog jazz violinista Florina Niculescua, koji je uz pratnju francusko-hrvatskog jazz sastava i orkestra HNK Zagreb izvodio glazbu jednoga od najpoznatijih europskih jazz glazbenika Djanga Reinhardta i njegova dugogodišnjeg suradnika Stephanea Grappellija.

Hrvatska je publika, tako, prvi put imala priliku čuti kako uz veliki orkestar zvuče neke od Djangovih antologijskih skladbi 'Nuages', 'Minor swing', 'Tears', 'Brick top', 'Swing from Paris', 'Sweet Chorus' i druge.

Osim skladbi koje je izvodio uz Orkestar HNK, Niculecu je na koncertu nastupio i u kvintetu s jednim od najboljih mladih francuskih jazz gitarista Hugom Lippijem, Matom Matišićem na gitari, vibrafonistom Šimunom Matišićem te kontrabasistom Juricom Štelmom.

Oni su u prvome dijelu koncerta oduševili svirkom u izvrsnom ritmu gypsy jazza koji kombinira swing, glazbu francuske moderne i romske utjecaje, stvorivši na pozornici nacionalnog teatra gotovo klupsko ozračje.

Niculescu je oduševio nonšalantnošću violinističke virtuoznosti i nevjerojatnom energijom svirke, koja je razbudila i 'protresla' zagrebačku publiku.

Vrhunac koncerta ipak bio je nastup s Orkestrom HNK-a pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog, koji je intimistički 'grooving' kvinteta podigao na sasvim drugu razinu, zaradivši velike ovacije i aplauz, da bi koncert zaključila odlična jazz improvizacija.

Koncert je dio niza događanja započetih u 18 sati na prostoru ispred i oko HNK-a Zagreb, gdje su ansambli Opere, Drame i Baleta za obilježavanje kraja protekle i kao najavu nadolazeće sezone izvodili odabrane dijelove iz repertoara toga kazališta.

Za kraj svečanosti obilježavanja završetka sezone 2014./2015. Zagrepčanima je njihov nacionalni teatar poklonio nastup DJ-a Frenkija, koji je na prostoru ispred kazališta nastavio zabavljati publiku do ponoći.