U 67. GODINI

Preminuo prvak Drame HNK Zvonimir Zoričić

31.05.2015 u 08:51

  • +5

Preminuo prvak Drame HNK Zvonimir Zoričić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HNK Zagreb

Bionic
Reading

U 67. godini umro je glumac Zvonimir Zoričić, priopćilo je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu.

Zvonimir Zoričić rođen je 31. listopada 1948. u Zagrebu. Studirao je fiziku na PMF-u,a onda se ipak odlučio za poziv glumca. Na Akademiji dramske umjetnosti 1973. diplomirao je glumu i iste godine postao članom ansambla Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a 2011. dobio je status nacionalnoga prvaka. Neumorno je nizao male i velike uloge, samo na daskama matičnog kazališta ostvario je više od 80 kreacija u 41 godinu umjetničkoga rada.

Komemoracija

Komemoracija Zvonimiru Zoričiću, nacionalnom prvaku Drame HNK u Zagrebu bit će održana u ponedjeljak, 1. lipnja 2015. u 11,00 sati u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Zvonimir Zoričić jednakim se žarom posvećivao ulogama junaka, antagonista ili epizodista, pa je teško iz toga bogatoga opusa izdvojiti pojedine uloge jer je u svima ostavio svoj specifičan otisak, ali svakako valja spomenuti njegovog Hamleta,Polonija, Popivu, Le Breta iz Cyranoa de Bergeraca, trgovca Čarudattu iz Glinenih kolica, Nielsa Nielsena i Fortunata Jorika iz Banketa u Blitvi, Oberleutnanta doktora Gregora iz Galicije, Grimaldija iz Šteta što je kurva, Rjuhina iz Majstora i Margarite, Adama Mandrovića iz Ostavke, Kora u Kiklopu, Velečasnoga Johna Halea u Vješticama iz Salema, Markiza de la Mote iz Seviljskoga zavodnika i kamenoga uzvanika, Bjelajeva iz Romana o Londonu, Grofa u Gorskim divovima, Pisca, Oca, Meštra i Onoga iz katastra u Zajedničkoj kupki, pastora Anthonyja Andersona iz Đavolova učenika, Špigeljskoga iz Mjesec dana na selu, Sandra iz Igre za dvoje, Krajcernjaka iz Svoji smo, dogovorit ćemo se, Antonia Bajamontija iz Berenikine kose, Vlaha slijepoga u Ekvinociju, Georgea iz Tko se boji Virginie Wolf, Grofa od Glostera u Kralju Learu, Tiresije u Kralju Edipu, Liječnika u predstavi Dobri, Reba Šimšena u Dibuku, Filippa iz Trilogije o ljetovanju, Dr. Gustava Kraekelina iz Nevjeste od vjetra, Konrada Raucha iz Kazimira i Karoline, Mihaila Vasiljeva iz Vasse Železnove i drugih, Predsjednika suda iz Korupcije u palači pravde, Čebutkina iz Tri sestre, Vjerhovenskoga iz Bjesova, Tenšeka iz Zagorke, Starog Fabriczyja iz Glembajevih, Alfreda Doolitlea izPigmaliona, Putnika namjernika Luke iz Na dnu i Starčića u Luđakinji iz Chaillota te Firsa u Višnjikuskojim je posljednji puta izašao na pozornicu u jesen 2014.

Osim u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, Zvonimir Zoričić bio je dio kontinuiteta Dubrovačkih ljetnih igara,gdje je ostvario čitav niz zapaženih uloga, kao i redoviti član Glumačke družine Histrion gdje je nastupio u desetak pamtljivih rola. Igrao je na daskama većine hrvatskih i zagrebačkih kazališta, a tijekom svoje bogate karijere ostvario je višeod pedeset uloga u filmovima, serijama i TV dramama.

Tatarski biftek, Dobitna kombinacija, Čovjek za sva vremena i Štrudla od trešanja dramski su tekstovi po kojima ćemo pamtiti Zvonimira Zoričića kao dramskoga pisca i uspješnogaautora, koji je svojom nepresušnom znatiželjom, energijom i darovitošću uspio sagledati kazališnu umjetnost sa sviju strana.
Za svoj rad Zvonimir Zoričić je dobio sve važnije strukovne nagrade i priznanja, među ostalima, Odlikovanje Predsjednika republike Hrvatske reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Nagradu Zlatni smijeh na Danima satire za tekst Tatarski biftek u izvedbi prvaka Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 1990., priznanje Hrvatskoga društva teatrologa i kritičara za najbolju ulogu, Špigeljskoga u Mjesec dana na selu Ivana S. Turgenjeva 1994., Nagradu Mila Dimitrijević za ulogu Boljšova u predstavi Svoji smo, dogovorit ćemo se Aleksandra N. Ostrovskoga 1995., nagradu za najbolju monodramu na četvrtome Festivalu glumca u Vinkovcima za Dobitnu kombinaciju 1996., Nagradu Vladimir Nazor za ulogu Filippa u predstavi Trilogija o ljetovanju Carla Goldonija 2004.te Nagradu Mila Dimitrijević za ulogu Luke u Na dnu Maksima Gorkoga 2014.

No, aplauzi, ljubav publike i poštovanje kolega bili su njegova redovna nagrada koju je osvajao svakim svojim novim naklonom.