NALAZ REVIZIJE

Komedija duguje milijune, a uprava se nagradila bonusima

07.05.2015 u 15:54

Bionic
Reading

Iako se lista umjetnika kojima Gradsko kazalište Komedija duguje neisplaćene honorare širi iz dana u dan, čini se da uprava s tim nema problema. Štoviše, honorare nisu isplaćivali, ali su bez problema našli novac za isplatu bonusa i stimulacija sebi, smatrajući upravu - potplaćenom

Nakon što smo objavili da je u Gradskom kazalištu Komedija otkazana predstava 'Spli’ski akvarel' jer su izvođači radi neisplate honorara odlučili ne nastupiti, a pred vratima ostaviti publiku s kupljenim kartama, sa sličnim nam se pričama javilo još nekoliko umjetnika koji su nastupali u Komediji.

Odluka honoraraca, mahom članova glazbenog ansambla, da progovore o višegodišnjoj neisplati honorara ponukala je i ostale da razotkriju višegodišnju praksu rada tog kazališta, no u svojim pričama žele ostati anonimni. Do te mjere da nas upućuju prema sugovornicima koji su u mirovini. Iz njihovih se priča iščitava strah, pa se postavlja pitanje kako to da nitko, očito godinama, ne uspijeva stati na kraj uhodanom načinu rada u tom gradskom kazalištu predvođenom Nikom Pavlovićem

Kazališno vijeće tog kazališta prihvatilo je financijske i programske izvještaje za 2013., gradski Ured za obrazovanje, kulturu i sport i dalje im dodjeljuje novac za rad. U 2013. ukupno su uprihodili preko 33 milijuna kuna.

Unatoč neslužbenim pričama da su inspektori već češljali poslovanje tog kazališta.

Da se imalo čemu prigovoriti, konačno, potvrđuje i prije dva tjedna objavljena revizija poslovanja Komedije u 2013. Na dvadesetak stranica detaljno su pobrojane nepravilnosti u radu, a ako ćemo ih promatrati u svjetlu programskih odrednica Komedije, zaključci revizije nude im štofa za nekoliko sezona popunjenog, a originalnog repertoara. Bez da ostaju u dugu, kako navodi revizija, prema nositeljima autorskih prava na inozemne franšize.

Dakle, dok grad bruji o višegodišnjim dugovanjima Komedije prema umjetnicima koji, usput budi rečeno, rade i bez ugovora, Uprava tog kazališta nije imala problema da si isplati bonuse i stimulacije.

Bonusi i stimulacije za redovan rad

U brojkama to izgleda ovako: Komedija je u 2013. imala manjak prihoda u iznosu od 2,07 milijuna kuna, a iz ranijih razdoblja je prenesen manjak prihoda u iznosu 2,97 milijuna kuna. Zbrojeno, prenijeli su manjak prihoda u iznosu od 5,04 milijuna kuna. Istovremeno, 27 zaposlenika doplaćeno je 1,13 milijuna kuna (bruto iznos) kao dodatak na plaću, a četirima je isplaćen stimulativni dodatak na plaću u godišnjem bruto iznosu 123 tisuće kuna. Tu problem ne prestaje jer - stimulacije su, kaže nalaz revizije, isplaćivane za redovne poslove poput izrade plana za 2014., polugodišnjeg i godišnjeg obračuna, izvještaja o ostvarenom programu te izradu upitnika o fiskalnoj odgovornosti, i to u mjesečnom neto iznosu od 600 do preko tri tisuće kuna što nije u skladu s Pravilnikom prema kojem se stimulacija isplaćuje za - natprosječno ostvarene rezultate rada!

Povišena cijena rada uprave

Da ni nakon revizije u Komediji nisu svjesni odgovornosti, potvrđuju sami u očitovanju na rezultate revizije. Optužili su Grad kao osnivača kazališta da im nije dao dovoljno novca, no navode i da imaju dovoljno vlastitih prihoda kojima mogu financirati razlike koeficijenata, 'koje su davane zbog podcijenjenosti pojedinih radnih mjesta, pogotovo u Upravi', navode. Grad terete i za sveukupna dugovanja Komedije jer, kažu, nagomilali su ih nakon što su preuzeli organizaciju Jarunfesta, a grad im nije dao obećani novac.

Kafić bez plaćenog najma

Među kapitalnijim nalazima revizije svakako se ističe i dug od pola milijuna kuna koji će Komedija vrlo teško ikada naplatiti od najmoprimca koji je u njihovom prostoru godinama imao kafić. Niti su naplaćivali rentu, niti kamate na zaostala dugovanja. Neurednost u poslovanju dalje se nastavlja u godišnjem popisu imovine iz kojeg su izostavljena umjetnička djela, nabavljanjem roba i usluga mimo natječaja…

Zaposleni bez posla

No ono što iz navedenih nepodmirenih troškova prema umjetnicima najviše bode oči kontinuirani je angažman putem studentskih ugovora koji u 2013. iznosi oko milijun kuna, a da uopće nema podataka o tome tko je i što i u skladu s kojim ugovorom radio jer nije propisno vođena evidencija.

Još dva milijuna otišla su na vanjske suradnike, njih preko 300 plaćanih putem autorskih ugovora, a pritom, navodi se u reviziji, neki od zaposlenih nisu ostvarili nijednu ulogu što im Državna revizija zamjera i nalaže da preispitaju angažiranost zaposlenih. Vrijeme je i da se oko ove komedije zaposle i druge institucije. Kako nam je potvrđeno iz Općinskog državnog odvjetništva, 'u tijeku su određeni izvidi'. Od Grada Zagreba, u kojem smo upit o ovoj temi poslali Tediju Lušetiću u Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, prije zaposleniku Komedije, do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.