LEGENDA RUŽICE GRADA

Dosad neviđeni 'povijesno-fantasy' mjuzikl uskoro u Komediji

30.04.2015 u 23:51

Bionic
Reading

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija uskoro će na svojim daskama prikazati mjuzikl 'Legenda Ružice grada', glazbeno-scenski spektakl koji je redatelj Robert Bošković u četvrtak najavio kao 'povijesno-fantasy mjuzikl' kakav dosad u Hrvatskoj nije viđen

'U mjuziklu, čija nas radnja uvlači u svijet 14. stoljeća, među plemiće, seljake, vile i vilenjake, uživat će sve generacije. Ljubitelji glazbe uživat će u više od 20 predivnih glazbenih brojeva, ljubitelji plesa u puno koreografije, ljubitelji kazališta u više od dva sata spektakla', kazao je na konferenciji za novinare Robert Bošković, redatelj koji je nedavno imao hvaljenu premijeru Mozartove opere 'Don Giovanni' u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.

On se u avanturu rada na mjuziklu upustio s mladom ekipom čiji su ga talent, vjera, entuzijazam i emocija kojom su pristupili stvaranju tog djela, kaže - oduševili.

Autori su mladi magistri glazbe, sestra i brat Andrea Kopri Lončarić i Dean Kopri iz Našica, koji su godinama radili na projektu, a njima se pridružila vrlo brojna, također mlada i ambiciozna skupina s više od 35 izvođača.

Veliki ansambl predvode stalna zaposlenica kazališta 'Komedija' Danijela Pintarić u ulozi Ružice te Bojan Jambrošić, kao Vlastelin. Postavu upotpunjuju Maksim Hozić-Max, Lara Antić, Ines Mlinarić Stakić, Gordana Šimić, Jana Pogrmilović i drugi.

Praizvedba mjuzikla u Komediji najavljena je za 6. svibnja, svečana premijera održat će se 7. svibnja, nakon čega slijedi još jedna izvedba, 8. svibnja, te ulazak u redovni repertoar najesen.

Mjuzikl je nastao u koprodukciji Kazališta Komedija i Studija Kubus, te Plesne skupine Ri-dance iz Rijeke, a publiku očekuje sjajna koreografija i vrlo ekspresivna glazba, spoj filmskog, mjuzikl i pop-rock izričaja, kažu u Komediji.

Danijela Pintarić: Stani, olujo!

Priča nas vodi u hrvatsko srednjovjekovno doba protkano narodnim vjerovanjima u vilinski svijet i pokazuje život Ružice, samostalne djevojke koja drugačije poima životne vrijednosti i svoju okolinu, i osvješćuje nas kako ni danas nije lako biti drugačiji, a kamoli u 14. stoljeću. Pratimo ljubavnu priču između seljanke Ružice i mladog Marka, proizvođača instrumenata, te zaplet koji nastaje kad moćni vlastelin odluči sazidati grad na mjestu gdje je bilo vilinsko okupljalište i izazove bijes vila.

'Ružica grad zaista postoji, ostaci utvrde nalaze se blizu Orahovice, na Papuku, no u stvaranju priče povijest i srednjovjekovlje bili su nam samo podloga za uranjanje u fantaziju, gdje je nastao spoj povijesti i legende, stvarnog i vilinskog svijeta', kazao je Dean Kopri.

U kazalištu Komedija ističu kako na području tehničke produkcije mjuzikla, projekt na hrvatsku kazališnu scenu donosi trendove svjetskih kazališnih pozornica, budući da je velik akcent stavljen upravo na korištenje modernih scenskih tehnologija, kao što je najnovija generacija robotizirane rasvjete koja će se programirati na najmodernijoj upravljačkoj konzoli za rasvjetu.

Posebnost projekta je i suradnja s Plesnom udrugom Ri-dance iz Rijeke, pod vodstvom koreografkinje Dolores Bugarin, trostruke prvakinje Hrvatske u standardnim plesovima. Dio koreografije potpisuje i zagrebačka samostalna umjetnica Andrea Solomun, osnivačica &M Dance Company. Uz bogatu scenografiju koju potpisuju Martino Šesnić i Pietro Boban, koreografije borbi vitezova u režiji Lovre Buve i plesača na svili očekuje nas 'pravi srednjovjekovni fantasy spektakl', istaknuto je na konferenciji.