POBUNA U KOMEDIJI

Odbili svirati jer im nisu platili; djeca uzalud putovala

28.04.2015 u 15:16

Bionic
Reading

Djeca iz Vrbovca i Ogulina sinoć su autobusima došla u kazalište Komedija gledati Spli’ski akvarel, no predstava je otkazana jer su zbog sustavne neisplate honorara vanjski suradnici, mahom glazbenici, odlučili ne nastupiti

Školskoj djeci, kao i ostalima koji su kupili karte za sinoćnju izvedbu operete 'Spli’ski akvarel', rečeno je kako se predstava otkazuje zbog tehničkih razloga, no istina je da su odbili nastupiti umjetnici kojima kazalište Komedija godinama neredovito i u minimalnim iznosima isplaćuje honorare.

Svi redom, njih osmero, došli su na predstavu, no ne i s namjerom da nastupe. Priča se jutros proširila putem društvenih mreža, a potvrdio nam ju je violončelist Neven Šverko, godinama vanjski suradnik Komedije.

Najveći gubitaš

Prema podacima revizije koju je objavio i analizirao portal teatar.hr, Komedija je najveći gubitaš među kazalištima u RH u 2013. Gubitak iznosi preko pet milijuna kuna. U istoj godini bilježi gotovo 34 milijuna kuna prihoda i primitaka.

Kaže da im je u nekoliko navrata obećano da će im biti isplaćeni zaostali honorari, u zadnja dva tjedna čak više puta. ‘Unatoč tome što novac nije isplaćen, prošli utorak smo ipak otišli u Mostar na gostovanje s predstavom 'Jalta, Jalta'. Ponedjeljak prije obećan nam je novac, no ništa nije isplaćeno. Otišli smo da ne propadnu predstava i gostovanje’, kazao nam je Šverko u telefonskom razgovoru. Došla im je voda do grla, kaže, jer je, zajedno s osam kolega, slobodnjak i ovisi o honoraru, a za Komediju ‘honorarči’ već 15 godina. ‘Ako volontiramo ili sviramo u humanitarne svrhe, onda ćemo radije to raditi u Klaićevoj’, kaže i dodaje da već godinama financiraju kazalište koje ih angažira, a ne plaća.

O kojoj se svoti duga radi, ni sam ne zna. Zaostaci u plaćanju sežu do 2011. ‘Zapravo ni ne znamo koliko nam duguju jer ne možemo voditi evidenciju. Ne žele nam dati izvadak o tome koliko nam duguju’, kaže Šverko. S vremena na vrijeme bude mu uplaćeno nekoliko stotina kuna. ‘Zovemo to kapi za oči’, kaže. U razgovoru sa solistom iz iste predstave, koji je želio ostati anoniman, doznajemo da ovaj slučaj nije izolirani problem.

I sam je na honoraru, a isplata mu ovisi o tome koliko će dosađivati ravnatelju. ‘Pitanje koje se jučer postavilo bilo je koliko od glazbenika nastupa u 'Spamalotu', a muči ih i to što će biti s izvedbama drugih predstava’, kazao nam je. Do zaključenja teksta nismo uspjeli stupiti u kontakt s ravnateljem Komedije Nikom Pavlovićem da čujemo njegovu stranu priče.