RIJEČKI HNK

Religija i tradicionalne vrijednosti na tapeti hrvatske Životinjske farme

31.03.2015 u 10:32

  • +7

Životinjska farma u riječkom HNK

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Bionic
Reading

Predstava "Životinjska farma" po romanu Georgea Orwella izvedena je u ponedjeljak navečer u riječkome Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, u režiji Andrasa Urbana.

"Nakon što su skoro potpuno nestali totalitarizmi izrasli na deformaciji lijeve ideje, došlo je vrijeme da sagledamo totalitarizme demokracije. Iako pisana kao kritika staljinizma, 'Životinjska farma' ga je dobrano nadživjela i ostala aktualna do naših dana. Orwellov distopijski roman, u kojem životinje preuzimaju vlast i stvaraju društvo s novim sistemom vrijednosti, nudi i nove mogućnosti interpretacije u vremenu za koje se čini da je doživjelo 'kraj povijesti' i u kojem izgleda da nikakva radikalna društvena promjena nije moguća", navodi se u najavi predstave, za koju su izvorni tekst prilagodili redatelj Urban i dramaturginja Nataša Antulov.

"Jedan od najzanimljivijih redatelja u regiji, Andraš Urban, pokušava filtrirati truizme neoliberalnog kapitalizma, njegovu proklamiranu 'jednakost šansi' i realnost strukturalnog nasilja u kojem većina nikada ne dobiva nikakvu šansu. Jesu li demokratska prava, koja služe kao instrument za ovjeravanje postojećih konfiguracija moći, sublimacija orvelijanske 'jednakosti jednakijih' ?" navodi se.

U Orwellovu priču autori predstave uvode hrvatsku suvremenu problematiku i govore o sukobu načela učinkovitog gospodarstva, u okviru EU, i očuvanja nacionalnih i tradicionalnih vrijednosti, te o ulozi religije u suvremenom društvu.

Nastupili su glumci riječke Hrvatske drame Olivera Baljak, Igor Kovač, Jelena Lopatić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Nikola Nedić, Damir Orlić i Tanja Smoje.

Urban je i autor scenografije, kostimografkinja je Bjanka Ursulov, a skladateljica Irena Dragović Popović na tekstove sonogva kojima su autori redatelj, dramaturginja i glumci.

Andras Urban je rođen u vojvođanskom mjestu Senti (Srbija) a već sa 17 godina pokreće vlastitu samostalnu kazališnu i književnu radionicu kao autor, redatelj i glumac. Studirao je režiju na novosadskoj Akademiji umjetnosti. Režirao više od 40 predstava. Direktor je Mađarskog gradskog kazališta "Deže Kostolanji" u Subotici. "Životinjska farma" je njegov prvi redateljski angažman u Hrvatskoj.