MARULIĆEVI DANI

Tomislav Zajec odabrao deset najboljih predstava

06.03.2015 u 14:38

Bionic
Reading

Za Festival hrvatske drame 'Marulićevi dani', koji će se održati od 21. do 30. travnja u Splitu, ovogodišnji izbornik, dramaturg i dramski pisac Tomislav Zajec izabrao je devet predstava za službenu konkurenciju tog splitskog festivala, te jednu koja će se izvesti izvan konkurencije.

Predstave za 25. izdanje festivala odabrane su na natječaju između 35 prijava iz 25 kazališta iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore, a Zajec je u širem odabiru pogledao ukupno 48 predstava koje odgovaraju propozicijama, izvijestilo je Ministarstvo kulture.

Odabrane predstave donose pregled suvremene hrvatske i regionalne produkcije kroz deset predstava obilježenih prije svega snažnim autorskim rukopisima, a pri odabiru naglasak je stavljen prvenstveno na originalnost, svježinu i kvalitetu, ističu iz Ministarstva.

U konkurenciji će se prikazati predstave "Vučjak" Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana i izvedbi zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, "My Little Corner of the World", autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić prema Fassbinderovom "Južnjaku" kazališta Gavella, "Kako smo preživjele" u režiji Dine Mustafića, autorski projekt po motivima eseja Slavenke Drakulić i pričama glumica, u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih, Krležin "Kristofor Kolumbo" istog kazališta u režiji Renea Medvešeka, "Potop" Mirana Kurspahića, u njegovoj režiji i izvedbi Teatra &TD.

Za nagrade će se natjecati i predstave "260 dana" Marijana Gubine, u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, "Vincet" Olje Lozice, u njezinoj režiji iz riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, "Evropa" Ivane Sajko, Zavoda Imaginarni Cankarjevog doma iz Ljubljane, u režiji Primoža Ekarta, "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Ive Brešana u izvedbi Crnogorskog narodnog pozorištea iz Podgorice i Međunarodnog festivala Kotor art, u režiji Luce Cortine.

Izvan konkurencije izvest će se mjuzikl "Srce na sceni" Slavka Sobina, u njegovoj režiji i izvedbi Zbora i Dramske skupina Udruge osoba s cerebralnom paralizom Srce iz Splita

Na sjednici Vijeća "Marulićevih dana", održanoj u četvrtak u Ministarstvu kulture, jednoglasno je prihvaćen prijedlog programa koji je predstavio izbornik, te se raspravljalo o prijedlogu članova žirija i popratnom programu.