KONAČNO RJEŠENJE

Goran Golovko novi je ravnatelj Splitskog ljeta

21.02.2015 u 10:14

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture suspendirat će Pravilnik o organiziranju, financiranju i donošenju programa Splitskoga ljeta po kojem je Ministarstvo imalo ingerencije imenovanja ravnatelja Splitskog ljeta, a Grad Split će kao osnivač festivala preuzeti organizaciju te manifestacije i povjeriti je HNK-u, pa je tako intendant Goran Golovko od danas ravnatelj i Splitskog ljeta, rečeno je u petak na konferenciji za novinare u gradskoj upravi

Dogradonačelnik Goran Kovačević, glavni pregovarač s Ministarstvom kulture, novinarima je rekao kako Splitsko ljeto i dalje ostaje nacionalni festival koji će imati financijsku potporu Ministarstva kulture i to prema programu koji će dostaviti novi intendant.

'Smatramo da Splitsko ljeto i HNK Split imaju potpunu kompetenciju da u organizacijskom, umjetničkom i programskom smislu toj manifestaciji daju jednu potpuno novu dimenziju. Bude li financijski plan nešto manji, snaći ćemo se u tim okolnostima, a grad Split će zasigurno i dalje sudjelovati sa istim iznosom i potporama', najavio je Kovačević.

Gradonačelnik Ivo Baldasar istaknuo je kako je riječ o bitnom iskoraku prema decentralizaciji, a zadovoljstvo odlukom izrazio je i intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i novi intendant Splitskog ljeta Goran Golovko. On dogovor smatra logičnim rješenjem i nada se da će opravdati povjerenje grada i ministarstva.

'Drago nam je da je Splitsko ljeto ostala manifestacija od nacionalnog i kulturnog značaja i apeliramo na sustavno rješavanje tog termina i financiranja takvih manifestacija u Hrvatskoj sa željom da se strateški i zakonski odredi što je hrvatski kulturni nacionalni interes', rekao je Golovko.

Program Splitskog ljeta bit će dovršen na vrijeme, istaknuo je. 'Imam nešto iskustva u tome. Kada sam bio ravnatelj drame tada smo također krajem veljače znali definirati program. On se uvijek besprijekorno odvijao iz dana u dan. Mi ćemo se s Gradom dogovoriti o frekvenciji, gustoći programa, trajanju festivala te lokacijama', kazao je Golovko i dodao kako vjeruje da će turisti i gosti Splita biti više nego zadovoljni.

Kazao je kako svi zajedno mogu s optimizmom i kreativnom energijom prionuti realizaciji ovogodišnjeg 61. Splitskog ljeta bez ikakvih problema te dodao da će se u slučaju smanjenog financiranja sam prihvatiti racionalizacije i učiniti sve da HNK Split opravda njegov nacionalni status, ali i da dospije na razinu internacionalnog značenja.

Golovko je napomenuo da će program biti onaj koji je predložio u svom planu četverogodišnjega mandata te da će ne samo predstavama, nego i događajima pokušati prožeti život grada i kazališta.

Ministrica kulture imenovala je 18. prosinca na dužnost ravnateljice Senku Bulić kada je te dužnosti razriješen Tonči Bilić koji je dao ostavku nakon što je u listopadu imenovan za drugi mandat.

Tada su Sindikat i Radničko vijeće HNK u ime 280 zaposlenih organizirali potpisivanje peticije kojom su zatražili da ministrica povuče odluku nezadovoljni načinom izbora ravnatelja Splitskoga ljeta, odnosno Pravilnikom o organiziranju, financiranju i donošenju programa Splitskoga ljeta donesenom 2011. godine po kojemu ravnatelja festivala imenuje ministar kulture. Do 2010. dužnost ravnatelja Splitskoga ljeta obnašao je intendant splitskoga HNK.

Splitski je gradonačelnik podupro zaposlenike, umjetnike i intendanta Golovka, a sredinom siječnja u Ministarstvu kulture održan je sastanak na kojemu su predložena tri moguća modela upravljanja Splitskim ljetom