PRIHVATIMO DRUGAČIJE

Mala scena radi predstavu o epilepsiji

09.02.2015 u 14:11

  • +3

‘Ne ti ne! Ili o drukčijatosti’

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mala scena

Bionic
Reading

‘Ne ti ne!‘ je jedna drukčijasta predstava. Ima tortu od čarape, dvoglavo roditeljsko čudovište, Lanu koja može letjeti ušima i baku koja ne voli peći palačinke. Doktora Brku kojem brkovi rastu od špinata i čitanja knjiga i papigu koja tvrdi da cure ne smiju na brod. A ima i Niku koju ima jednu nevidljivu bolest, stoji u najavi predstave koja će od 12. veljače igrati u tom kazalištu

Zato Niko ponekad osjeća ‘trnce, mravce, mravinjanje’, nekad mu se signali zapletu, a nekad spava zimski san. Niko, naime, ima epilepsiju.

Ta ‘nevidljiva’ i dan danas stigmatizirana bolest, s kojom živi više od 40.000 stanovnika Hrvatske, od kojih je preko 5000 djece, jedna je od različitosti ili – drukčijatosti, o kojima progovara predstava ‘Ne ti ne! ili o drukčijatosti’.

Njom će se Mala scena kao jedino hrvatsko kazalište priključiti tradicionalnim akcijama koje diljem svjeta od veljače do ožujka pokušavaju promijenti percepciju epilepsije, a u sklopu kojih ove godine Grad Zagreb pokreće i poseban edukacijski program za odgajatelje, ali i djecu.

Kako se s predsrasudama o bolesti, ali i strancima, ‘muškim’ i ‘ženskim’ poslovima nose djeca, a kako odrasli te kako umjesto straha prigrliti drukčijatost, propituje autorski tim kolektiva SKROZ, s kojim je Mala scena već realizirala prošlosezonski hit ‘Priču o zvuku’.

U suradnji s njjima tekst za predstavu napisala je nagrađivana mlada autorica Kristina Gavran. Po prvi put s Malom scenom, ali i kolektivom SKROZ surađuje scenograf Mauricio Ferlin, kostimografkinja je Hana Letica, likovno oblikovanje potpisuju Zita Nakić Vojnović i Klasja Habjan dramaturginja Maja Sviben, glazbu i oblikovanje zvuka potpisuje Vedran Peternel, a režiju Nora Krstulović. U predstavi igraju mladi, na audiciji odabrani glumci, Mateja Majerle, Petar Atansovski i Marko Hergešić.Producentica je predstave Vitomira Lončar.

Ovu drukčijastu predstavu prati i drukčijasta, digitalna knjižica za zadacima za djecu i odrasle, uz pomoć kojih svijet u kojem se igraju Tea, Niko i Ruben, može nastaviti živjeti i izvan kazališta. Taj, istovremeno edukacijski paket i zbirka recepata za igranje, nastavak je društveno odgovorne strategije kazališta Mala scena, zahvaljujući kojoj predstavu podupire i Agencija za lijekove i medicinske proizvode – HALMED, a sufinancirali su je Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Ministarstvo kulture.

‘Ne ti ne! Ili o drukčijatosti’ namijenjena je publici od 7 godina naviše, a premijerno je u Maloj sceni možete pogledati 12. veljače. Na sam Nacionalni dan oboljelih od epilepsije, 14.veljače, na programu su čak dvije izvedbe u 17 i 18.30 sati.