PREMIJERA

Briljantni Rothko na daskama Exita

30.01.2015 u 11:42

  • +2

Crveno u Exitu - predstava o Rothku

Izvor: Promo fotografije / Autor: Teatar EXIT

Bionic
Reading

U režiji Matka Raguža i s glumcima Sinišom Popovićem i Filipom Križanom Teatar Exit premijerno donosi predstavu 'Crveno' o slavnom i briljantnom slikaru Marku Rothku

'Crveno' je priča o znamenitoj narudžbi serije murala za restoran na 'krovu svijeta' Four Seasons u zgradi Seagram u New Yorku koja je još bila u izgradnji kada je Rothko prihvatio posao. Kroz interakciju između Marka Rothka, giganta apstraktnog ekspresionizma, i njegovog mladog asistenta Kena ova priča o stvaranju proteže se na period od dvije godine u kojem Rothko grozničavo radi na Velikom Opusu.U mističnom prostoru slikarevog ateljea, Crveno postaje izuzetna intelektualna diskusija između briljantnog ekspresioniste i njegovog znatiželjnog asistenta. Dok Rothko uči Kena kako da promatra umjetnost, Rothko u stvarnosti uči nas kako drugačije, promišljeno, promatrati svijet oko sebe, stoji u najavi predstave koja premijerno igra u Teatru Exit. .

Predstava je nastala prema drami Johna Davida Logana o slikaru Marku Rothku. Prvi put je izvedena u Londonu u prosincu 2009. godine, a zatim i na Broadwayu 2010. godine kada je osvojila šest prestižnih kazališnih nagrada Tony. Američki slikar Mark Rothko (1903-1970) bio je jedan od izvornih apstraktnih ekspresionista koji su se pojavili u New Yorku nakon Drugog svjetskog rata. Njegovo zrelo slikarstvo naglašava korištenje čiste boje.

Logan za svoj scenaristički rad dobiva nominaciju za Oscara u nagrađenom filmu Gladijator (2000.), a par godina kasnije za scenarij filma Avijatičar (2004.) u režiji Martina Scorsesea dobiva nominacije na festivalima nagrada BAFTA, Zlatni globus, Oscar.