FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA

Svijet birokracije i potraga za ljubavlju

23.09.2009 u 08:30

Bionic
Reading

U sklopu Festivala svjetskog kazališta u Zagrebu bit će izvedene predstave 'Voćna mušica' redatelja Christopha Marthalera i poznatog kazališta Volksbühneu te 'Kuverta' Francesca Sframelija i Compagnie Scimone - Sframeli

U predstavi 'Kuverta' Francesca Sframelija snažno se osjeća utjecaj Kafkina 'Dvorca'. Drama tako započinje prizorom u kojem lik, znakovito nazvan Čovjekom, ulazi u prostoriju u kojoj su tek jedna prazna stolica, ormar i nekoliko stepenica s početka dugačkog stubišta. On želi razgovarati s Predsjednikom te se obraća Tajniku. S vlastima mora razgovarati jer je primio tajanstvenu kuvertu koja ga od početka gura u ulogu okrivljenika te podnosi ritual neprekidna ispitivanja. U predstavi nema žena, svi likovi su bezimeni i obilježeni vlastitom profesijom. Izvodi je Compagnia Scimone - Sframeli, a na rasporedu je 23. i 24. rujna u 20.00 u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

U novoj produkciji Christopha Marthalera i čuvenog berlinskog kazališta Volksbühneu am Rosa-Luxemburg-Platz, predstavi 'Voćna mušica' (Die Fruchtfliege), autor je zamolio skupinu znanstvenika da izučavaju fenomen ljubavi, fenomen koji nedostaje u današnjem svijetu. Znanstvenici znaju da stanice tijela pamte čitavu povijest tijela i sve proživljene osjećaje. Kako se ljubav pojavila i kako je ponovno iščezla i gdje je nestala genetska informacija o tim osjećajima, pitanja su koja postavljaju osamljeni znanstvenici lišeni sjećanja. Osim o ljubavi, djelo propituje operu kao kazališnu formu koja se bavi isključivo dramatizacijom osjećaja. Na rasporedu je 25. i 26. rujna u 20.00 sati u ZKM-u.