PREDSTAVA O AUTOCENZURI

Montažstroj se 'samoukida' ako ne dobije prostor za rad

13.01.2015 u 14:58

Bionic
Reading

Uoči hrvatske premijere predstave 'A gdje je revolucija, stoko?', koja će se održati 15. siječnja u Zagrebačkom kazalištu mladih, umjetnička organizacija Montažstroj najavila je da će se 'samoukinuti' ako ne uspije dobiti prostor za svoj rad i riješi svoj dugogodišnji status beskućnika

Umjetnički kolektiv Montažstroj održao je konferenciju za medije povodom hrvatske premijere predstave 'A gdje je revolucija, stoko?', zakazane za četvrtak, 15. siječnja s početkom u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih, nakon čega slijede reprize 16. i 17 siječnja.

Glazbenik i pisac Ante Perković, jedan od izvođača najnovije Montažstrojeve produkcije, istaknuo je kako je proces rada na ovoj predstavi zahtijevao od svih sudionika suočavanje s brojnim neugodnim pitanjima.

'Ovo je predstava o našem konformizmu, koliko smo spremni prijeći preko svojih načela kako bismo ostali u okviru normi koje nam nameće sustav. Predstava govori i o našoj licemjernoj autocenzuri koju smo napravili nakon što su naše izvorne umjetničke želje postale nelegalne. Ona je puna napetosti između žive izvedbe koja se dešava na pozornici i digitalnih ostataka predstave 'MČŽPC' koji se projiciraju na platnu', kazao je Perković.

Nataša Mihoci, izvođačica predstave i koordinatorica Montažstroja, izjavila je kako će predstava na najbolji način zaključiti obilježavanje četvrt stoljeća umjetničkog djelovanja.

'Ona objedinjuje eksplozivan fizički teatar koji je bio odlika Montažstrojeve estetike u ranim 90-ima s posvećenošću obespravljenim društvenim skupinama kojima se Montažstroj intenzivno bavi posljednjih godina. Predstava sublimira pitanje koje postavljamo nakon svakog projekta koji provedemo – koliko angažirana umjetnost ima učinka u stvarnosti, ima li ovo što činimo ikakvog smisla?'

Borut Šeparović zaključio je kako kazalište kao javni prostor još uvijek može progovarati o gorućim društvenim problemima koji ne dobivaju dovoljnu pažnju medija ili javnosti. Opstanak Montažstrojeve misije i vizije postaje sve upitnije zbog dugogodišnjeg problema s kojim se ova organizacija bori, a to je nedostatak adekvatnog prostora za rad.