INTERVJU: SVETLANA PATAFTA

Novo promišljanje kazališta za djecu

14.01.2015 u 11:06

  • +5

Teatar Puna kuća

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Bionic
Reading

Umjetnička voditeljica Teatra Puna kuća i projekta Multikulturom do kvalitetne kulture Svetlana Patafta predstavila nam je nove zanimljive inicijative u kulturi, Od knjige do predstave i Obiteljsko razigravanje

Akademska glumica Svetlana Patafta redateljica je brojnih predstava za djecu ('Priča o zmaju koji je kokice jeo i jednu lažnu princezu sreo', 'Vitez željeznog srca', 'Bilo jednom jedno sunce', 'Ruksakom po Europi', 'Ogledalce, ogledalce', 'Boje duge') i odrasle ('Jednostavno komplicirano', 'Život u kazalištu'), a posljednjih godina vrlo fokusirano bavi se kazalištem za najmlađe.

Zajedno s Irenom Zeiner u lipnju 2014. osnovala je Teatar Puna kuća, umjetničku organizaciju koja se bavi promoviranjem dramskog i likovnog stvaralaštva, s posebnim naglaskom na rad s djecom i mladima. Na svom repertoaru nude predstave za djecu 'Boje duge – priča o bojama', 'Ogledalce, ogledalce', 'Biberče', 'Bilo jednom jedno sunce' i 'Priča o zmaju koji je kokice jeo i jednu lažnu princezu sreo'


''Boje duge – priča o bojama' prva je predstava Pune kuće, nastala 2009, i njome smo i odredili naš način rada, promišljanje kazališta za najmlađe te joj otvorili, rekla bih, dug život. To je moja prva autorska predstava za djecu. Ona mi je vječita inspiracija i ne mogu zamisliti da ću je prestati igrati. Dobar je to osjećaj za glumca. Ne događa se često.

A kada pričam o 'Bojama duge', želim izdvojiti Kazalište Mala scena kao partnera koji nas je najviše učinio vidljivim u hrvatskom kazališnom prostoru u 2014, na čijem se repertoaru i nalazi predstava. Vitomira Lončar je zasigurno jedna od malobrojnih kazališnih producenata koji znaju kako prezentirati proizvod i kako komunicirati s publikom. Inače, mislim da je jedina koja sjedne za blagajnu i dočekuje svoju publiku; od direktorice kazališta kupite ulaznicu. Po tome je, rekla bih, jedinstvena i izvan granica Hrvatske', kazala je Patafta.


Multikulturom do kvalitetne kulture

Kako na području Hrvatske tradicionalno žive stanovnici različitih etničkih, kulturnih i vjerskih opredjeljenja, pojavila se i potreba za pokretanjem programa Multikulturom do kvalitetne kulture,  čiji je cilj kod djece razvijati osjećaj za poštivanjem različitosti i njihovim doživljavanjem kao neizmjernog bogatstva sredine u kojoj žive.

'Moje mišljenje je da ni većinska, a ni manjinska kultura danas, ovdje, nisu dovoljno zrele da shvate važnost međusobnog prožimanja. Predstave iz ovog programa najteže se prodaju vrtićima i školama. Najmanje su zainteresirani za njih, a zapravo su divno tlo za daljnji rad s djecom o temama koje otvaraju. U ovom programu trenutno nudimo dvije predstave: 'Ogledalce, ogledalce' Ane Đokićpo motivima iz židovske tradicije i priče Isaaca Bashevisa Singera, koja je igrala na repertoaru Dječjeg kazališta Dubrava od 2010. do 2014, te 'Biberče', srpsku narodnu priču.'

Od knjige do predstave

U želji za doprinosom u razvijanju kulture čitanja od najranije dobi, Teatar Puna kuća pokreće i program Od knjige do predstave u sklopu kojeg nakon kazališne predstave slijedi uživo predstavljanje književnica i književnika za djecu i mlade, po čijim djelima nastaju predstave. Prva predstava koju nude u novom programu nastala je u suradnji s Knjigom u centru: 'Priča o zmaju koji je kokice jeo i jednu lažnu princezu sreo' Ane Đokić, a premijera je održana u Muzeju suvremene umjetnosti u prosincu 2014.

'Izvrsna dugogodišnja suradnja s Anom Đokić u nekoliko predstava dovela je prirodno do odabira nje kao suradnice u otvaranju ovog programa. Knjiga u centru, kao izdavačka kuća koja stvara kvalitetnu književnost za djecu i mlade, izvrstan je partner u ovakvom programu. Nas dvije se kazališno jako dobro razumijemo, ona je divna spisateljica i vesele me izvedbe i druženje s njom i publikom. Do sada smo imale nekoliko izvedbi i bilo je zaista odlično. Muzej suvremene umjetnosti mi je jedno od najdražih mjesta u gradu, u kojem volim započeti svoje nove projekte. U njemu smo imali dvije premijere svojih predstava: 'Zmaja' prošli mjesec i žonglerske predstave prije dvije godine', objašnjava autorica koja je prošle subote u MSU-u predstavila javnosti i novi radionički program Obiteljsko razigravanje


'Program nudi djeci i njihovim roditeljima mogućnost zajedničke kreacije i oslobađanja od tradicionalno definiranih uloga unutar obitelji. Kombinacija je tehnika dramske pedagogije i joge za djecu i obitelj. Dramskom pedagogijom bavim se dvanaest godina, a odnedavno sam certificirana učiteljica rainbow kids yoge za djecu i obitelj. Nadam se da ću vrlo skoro krenuti voditi kontinuirane radionice. Za mene je kazalište mjesto susreta, razmjena, i kao umjetnička voditeljica Teatra Puna kuća za jedan od najvažnijih ciljeva njegovog djelovanja uzimam razvijanje kreativnog odnosa s publikom koja je uvijek dobrodošla u našu kuću i s kojom i razvijamo sve naše programe. S publikom rasteš, ona te vodi.'

Patafta u 2015. ističe suradnju Teatra Puna kuća s Udrugom Korak po korak kao izrazito važnu. Uskoro započinje program kreativnih radionica s maloljetnim mamama i njihovim bebama u okviru Savjetovališta Mama je mama spomenute udruge.

'Sigurna sam da je kombinacija psihosocijalnog savjetodavnog rada i umjetnosti blagodatna svima kojima je namijenjena i da se s tom kombinacijom mogu postići odlični rezultati', zaključuje Patafta.

Najava žonglerske predstave 'Bilo jednom jedno sunce' i radionice žongliranja s tri loptice

'Nakon što sam neko vrijeme pohađala žonglerske radionice u KC-u Medika, koje je vodio žongler Krešimir Fijačko, predložila sam mu da napravimo predstavu koja će govoriti i o našem susretu, ali i o umjetnosti žongliranja te njegovim pravilima i karakteristikama. Napisali smo priču o unuci koja, slušajući djedove priče o sili teže i poznanstvu s jednim žonglerom, otkriva čaroban prostor znatiželje za svjetovima dalekim i vještinama još nesavladanim.

Duhovita, topla i razigrana, ova predstava namijenjena je kako djeci, tako i odraslima.

U subotu 17. siječnja u 11 sati u Centru za kulturu Novi Zagreb, Trg narodne zaštite 2, Remetinec, možete pogledati ovu našu predstavu, s kojom smo 2013. na Poletnom lutkovnom pristanu u Lutkovnom gledališču Maribor osvojili 25 zlatnih zvjezdica, nagradu dječjeg žirija za najbolje predstave na festivalu.

Nakon predstave slijedi radionica Svijet žongliranja s tri loptice. U istom prostoru tjedan dana kasnije u subotu 24. siječnja u 11 sati igramo našu predstavu 'Ogledalce, ogledalce'.'