ZAKULISNE IGRE

Tonči Bilić priznao da je dao ostavku

19.12.2014 u 10:07

Bionic
Reading

Maestro Tonči Bilić podnio je neopozivu ostavku na mjesto ravnatelja Splitskog ljeta, a do te je odluk, kaže u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, došao kad je shvatio da će iduće Splitsko ljeto imati još manju podršku Grada Splita, kako materijalnu tako i svaku drugu

'Dao sam pismenu ostavku ministrici kulture 1. prosinca. Priznajem, bilo je nakon ostavke pregovora i pokušaja dogovora. Ministrica me je pokušala nagovoriti da ostanem, no na to nisam mogao pristati. Vjerojatno je stoga ostao taj dojam misterija', kazao je Tonči Bilić za Slobodnu Dalmaciju

Tvrdi da je odluku o ostavci donio odmah nakon prve jesenske sjednice festivalskog vijeća Splitskog ljeta, početkom listopada, kad je shvatio da će iduće Splitsko ljeto imati još manju podršku Grada Splita, kako materijalnu tako i svaku drugu.

'Ministarstvo financira Splitsko ljeto sve izdašnije, a Grad Split sve skromnije, što je meni neprihvatljivo i red je da se na početku novog ciklusa onda povučem i prepustim tu funkciju nekom drugome. Jasno je, ako Banovina za nekog drugog odriješi kesu iznad 1,2 milijuna, to znači da je riječ o političkim, a ne financijskim igrama', zaključio je Bilić.

Iz Ministarstva kulture se na naše upite o ostavci i novom ravnatelju već danima tvrde da odgovori stižu te da će ih proslijediti odgovor čim dobiju sve informacije i koncipiraju priopćenje. Do zaključenja ovog teksta još ništa nije koncipirano.

Podsjetimo, u međuvremenu je Radničko vijeće HNK-a Split uputilo pismo Ministarstvu u kojem predlažu da se Goran Golovko, intendant HNK-a, imenuje i ravnateljem Splitskog ljeta. Oni upozoravaju da je imenovanje Tončija Bilića ravnateljem Splitskog ljeta bilo sporno, samovoljno, protuzakonito te štetno i destabilizirajuće za HNK Split i za Splitsko ljeto.

U pismu su također napomenuli da ni eventualno imenovanje nekog novog ravnatelja Splitskog ljeta, različitog od novoizabranog intendanta HNK-a Split neće biti prihvatljivo, jer je jedino ta odluka, po njima, racionalna, financijski i programski prihvatljiva.