PROSLAVA 25. ROĐENDANA

Okupljanje preko 350 dosadašnjih Montažstrojevih suradnika

15.12.2014 u 14:23

Bionic
Reading

Umjetnički kolektiv Montažstroj najavio je bogat program obilježavanja 25 godina svoga postojanja. Povodom rođendana, privremeno će zauzeti prostor Kulturno-informativnog centra KIC te ga ispuniti besplatnim programima objedinjenim pod nazivom '5 dana za 25 godina'. Umjesto retrospektivnog pregleda brojnih umjetničkih dostignuća ovog kolektiva u prošlosti, program će biti usmjeren na njegovu budućnost

Borut Šeparović naglasio je kako je Montažstroju prijeko potreban prostor za rad, mjesto za susret s građanima, sadašnjim i svim budućim suradnicima među kojima se nalaze i članovi obespravljenih skupina koje Montažstroj okuplja u svojim projektima.

'Nakon 25 godina permanentnog angažiranog djelovanja i upiranja prstom u goruće društvene probleme, smatramo da Montažstroj prostor za jednu takvu radnu platformu itekako zaslužuje', rekao je Šeparović i dodao: 'Kada postojiš 25 godina i ne odustaneš do tada, onda te više ne zanima ono što je bilo iza tebe, nego ono što tek dolazi. U rođendanskom programu nećemo inzistirati na retrospektivi Montažstrojevog opusa, nego ćemo se, naprotiv, fokusirati na buduće projekte.'

U sklopu programa 5 dana za 25 godina članovi Montažstroja će u KIC-u otvoriti svoj privremeni ured čiji će jedini eksponat biti opsežna dokumentacija kojom Montažstroj već dvije godine pokušava od Grada Zagreba dobiti prostor za rad.

Montažstroj je povodom svog 25. rođendana objavio natječaj za radno mjesto producenta, a prijavljeni kandidati bit će pozvani na razgovor upravo u privremeni ured. Montažstrojev ured bit će otvoren od 18. do 21. prosinca 2014. od 10 do 15 sati, a pozvani su i svi zainteresirani građani koji se žele pobliže upoznati s radom ovog umjetničkog kolektiva.

Od 18. do 21. prosinca 2014. s početkom u 19 sati, bit će održane premijerne kinoprojekcije dokumentarnog filma 'Potrošeni' u suradnji s Dokukinom KIC. Dokumentarni film 'Potrošeni' okupio je preko 50 osoba starijih od 55 godina koje su dobile jedinstven zadatak – ispričati najvažniju minutu svoga života u točno onoliko sekundi koliko imaju godina. Film prati proces u kojem su protagonisti filma postali i više od slučajno okupljenih pojedinaca preuzimajući odgovornost za društvo u kojem živimo. Besplatan ulaz na projekcije može se osigurati rezervacijom mjesta na stranicama Dokukina KIC.

Montažstroj će iskoristiti svoj privremeni ured i za prezentaciju svojih daljnjih planova djelovanja. 19. prosinca s početkom u 17 sati, bit će održan razgovor o kazališnom projektu 'Crna knjiga' koji će Montažstroj realizirati u 2015. Predstava će nositi ime svoga 'literarnog predloška' – zbirke svjedočanstava Udruge Franak u kojoj je opisano gotovo stotinu osobnih i obiteljskih sudbina razorenih zaduživanjem u švicarskom franku. Montažstroj stoga poziva sve zainteresirane da se pridruže razgovoru o ovom projektu a posebice profesionalne glumce koji se i sami nalaze u situaciji kreditnog dužništva – zamišljeno je da upravo oni na pozornici interpretiraju ove priče i svjedočanstva.

U subotu, 20. prosinca s početkom u 12 sati, bit će održan svojevrstan lecture performance kojim će javnosti biti predstavljen 'Nedovršeni projekt' u koprodukciji Montažstroja i Umjetničke organizacije Protunapad. Arhitektica Dafne Berc predstavit će iscrpno istraživanje o nikada dovršenom kompleksu Sveučilišne bolnice u Zagrebu koja je ostavljena propadanju i postala simbol višedesetljetne propasti sustava javnog zdravstva u našoj zemlji. Montažstroj poziva sve zainteresirane da pogledaju ovu prezentaciju u kojoj će biti ekskluzivno prikazane sekvence filmskog materijala snimljenog na terenu ruševne bolnice.

Na sam Montažstrojev rođendan 22. prosinca 2014. s početkom u 19 sati, bit će održan skup pod nazivom 'A gdje je revolucija, stoko?'. Na toj nekonvencionalnoj tribini Montažstroj će skrenuti pažnju na sadašnji društveno-politički kontekst i mogućnosti njegove sveobuhvatne društvene promjene. Na skupu 'A gdje je revolucija, stoko?' govorit će Dean Duda, Ivan Ergić, Marina Ivandić i Tomislav Klauški. Njihov domaćin bit će Borut Šeparović, a moderator Boris Postnikov

U nedjelju, 21. prosinca 2014., održat će se jedino za javnost zatvoreno događanje – okupljanje preko 350 dosadašnjih Montažstrojevih suradnika. Kao zahvalu za svaki pojedini doprinos Montažstroj će svoje suradnike odlikovati simboličnim ordenom u obliku logotipa Montažstroja – ćiriličnog slova 'Ž'.