KAZALIŠTARCI NA GAĆAMA

Ovo su detalji provokativne Frljićeve predstave

20.11.2014 u 09:39

  • +7

Premijera 'Hrvatskog glumišta'

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Bionic
Reading

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci u srijedu navečer premijerno je izvedena predstava 'Hrvatsko glumište', autorski projekt redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića kojim oni, po Frljićevim riječima, žele 'stvoriti distancu prema govoru mržnje koji je obilježio hrvatsko kazalište 90-ih'

Tristotinjak gledatelja, koji su popunili sva mjesta na montažnoj tribini smještenoj na pozornici tako da gledaju u kazališno gledalište, svoj doživljaj izrazili su na kraju predstave burnim, dugotrajnim pljeskom i uzvicima odobravanja.

Na početku predstave pred publikom stoji platno s prizorom 'Posljednje večere'. Nakon podizanja na sceni ostaje osmero glumaca odjevenih u ogrtače poput apostola na slici. Ubrzo ih skidaju i ostaju u ustaškim crnim odorama dok se čuje snimka proglašenja NDH Slavka Kvaternika. Slijedi niz prizora kojima se dočaravaju orgije, a akteri na sceni postaju nalik zvijerima, što se prekida kad pokraj njih prolazi kip Gospe, a oni skrušeno kleče.

Glumci potom skidaju hlače te se na njihovom donjem rublju vide portreti Zlatka Viteza, Mile Budaka, Ozrena Prohića, Jasena Boke, Joška Juvančića, Krešimira Dolenčića, Jakova Sedlara i Anje Šovagović Despot, čijim se imenima i predstavljaju. Izgovaraju citate nekih od njih iz 90-ih godina prošloga stoljeća, dok se nad njih spušta natpis 'Narodno kazalište Jasenovac'. Na stražnjoj strani donjeg rublja su pak portreti Snježane Banović, Vitomire Lončar i Slobodana Šnajdera.

Predstava se nastavlja scenom u kojoj se glumci svlače i ostaju posve goli, a nad njih se spuštaju glave tuševa dočaravajući plinske komore u nacističkim logorima te glumci liježu na hrpu poput žrtava.

U završnom dijelu scenu prema gledalištu zatvara replika svečanog zastora zagrebačkoga HNK s Bukovčevim 'Hrvatskim preporodom'. Glumci se simbolično peru vlažnim maramicama, a jedan od njih govori o tome kako se izjasnio javno kao Srbin, na što ga ostali napadnu vrijeđajući i mučeći ga. To prekida djevojčica s kalašnjikovim u rukama uperenim u glumce. Svojim kostimom podsjeća na djevojčice iz prethodne predstave Frljića i Blaževića, 'Aleksandra Zec'.


U predstavi su glumili Damir Orlić, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Jasmin Mekić, Jerko Marčić, Nikola Nedić, Dražen Mikulić, Nika Mišković i drugi. Kostimografkinja je Sandra Dekanić, a scenografkinja Petra Veber

'Hrvatsko glumište' je treći dio 'Trilogije o hrvatskom fašizmu' Frljića i Blaževića, nakon 'Bakhi' i 'Aleksandre Zec'.

Na tribini o 'upotrebi činjenica u kazališnom predstavljanju stvarnosti devedesetih', održanoj u srijedu i najavljenoj kao uvod u predstavu, Oliver Frljić je kazao da on uvijek govori o temama koje službena politika zaboravlja i koje 'ispadaju iz službene historiografije'.

'Za oporavak društva je važno da se suoči s onime što je radilo', kazao je Frljić objašnjavajući namjere autora.

Na premijeri 'Hrvatskog glumišta' viđeni su među ostalima gradonačelnik Vojko Obersnel te zamjenik ministrice kulture Vladimir Stojisavljević. Predstavu su došli, piše Novi list, pogledati i glumci Nenad Šegvić, Edita Karađole, Slavko Šestak, Alex Đaković, Almira Štifanić, nekadašnja upraviteljica propagande kazališta Loredana Gašparović, glazbenik Damir Urban, redateljica Lenka Udovički, književnica Daša Drndić, pročelnici za kulturu Ivan Šarar i Valerij Jurešić, glumica Mira Furlan, kritičar Bojan Munjin i mnogi drugi.

Suočavanje sa zločinima

Na tribini uoči predstave u prvom redu sjedilo je nekoliko dragovoljaca, a Frljić i Blažević su, uz pomoć sarajevskog kazališnog redatelja Dine Mustafića i aktivista nevladine udruge REKOM, tumačili zašto je važno da se svatko na ovim prostorima suoči sa svojim zločinima. U prepunom salonu zgrade HNK upoznali su ih s time kako Frljić istu stvar radi u Sloveniji, BiH i Srbiji, piše Jutarnji list. Prije 'Aleksandre Zec' i najnovije premijere u Rijeci postavio je predstave 'Kukavičluk' u Subotici i 'Zoran Đinđić' u Beogradu, u kojima se obračunao sa srpskim zločinima. U 'Kukavičluku', predstavi u kojoj je pokazao genezu velikosrpskog fašizma, Frljić je u završnoj sceni natjerao glumce da svako od njih nauči napamet po 80 imena ubijenih žrtava Srebrenice. 'Puno vremena je trebalo da se izgovore sva ta imena, ali puno manje nego što se treba da se ti ljudi pobiju', ispričao je Frljić. Nakon što su im redatelji objasnili kako se u suvremenom postdramskom kazalištu tretiraju dokumentarne i političke činjenice branitelji nisu imali posebnih pitanja i mirno su otišli. Glasna je ostala riječka udruga Pokret otpora te je na pročelje kazališta istaknula transparente protiv lokalnih političara, od Slavka Linića nadalje, optužujući ih da su zadužili grad za dvije milijarde eura.