RIJEČKI HNK

Frljić predstavio 'Hrvatsko glumište', njegov obračun sa svima

13.11.2014 u 16:47

Bionic
Reading

Autorski projekt redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića 'Hrvatsko glumište', treći dio 'Trilogije o hrvatskom fašizmu', premijerno će se izvesti u HNK Ivana pl. Zajca 19. studenoga, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

Oliver Frljić, intendant riječkoga HNK, kazao je da ovim projektom žele govoriti o razdoblju 90-tih godina prošlog stoljeća kada, kako je rekao, većina hrvatskih kazališta nije reagirala kritikom ili na drugi način na tadašnje društvene okolnosti.

Kazao je da se ovom predstavom postavlja pitanje "može li se ono što većina hrvatskog glumišta proizvodi od rata naovamo uopće nazvati kazalištem, ako bi kazalište trebalo biti društveni, etički i umjetnički čin koji zločinu ima hrabrosti dati ime, oduzeti pravo na razlog i odrediti mjeru krivnje" te pitanje "kakvo je to uopće kazalište, to većinsko hrvatsko glumište, koje ne prepoznaje tragediju svojih sugrađana" i "kakvo je to kazalište koje na fašizam odgovara fašizmom".

Marin Blažević, prvi Frljićev suradnik u upravi riječkoga HNK, kazao je kako su njih dvojica utvrdili da ova predstava s "Bakhama" i "Aleksandrom Zec" čini "Trilogiju o hrvatskom fašizmu" tek kad su počeli rad na "Hrvatskom glumištu". Naveo je da predstava u autorskom smislu pripada cijelom ansamblu.

Glumac Dražen Mikulić očekuje da će predstava izazvati mnoge reakcije i polemike, ali da je to zadatak kazališta. Ovime se suočavamo s hrvatskom prošlošću, što je bitno jer se nacija mora suočiti sa svojom prošlošću da bi mogla ići u budućnost, naveo je Mikulić.

Predstava će se igrati na pozornici HNK, ali će publika biti na montažnoj tribini, okrenuta prema prekrivenom gledalištu kazališta.

358521,353777,353401,332705Uz Mikulića u predstavi glume i Damir Orlić, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Jasmin Mekić i drugi članovi glumačkog ansambla riječkog HNK. Scenografkinja je Petra Veber, kostimografkinja Sandra Dekanić, a oblikovatelj svjetla Boris Blidar.

Blažević je istaknuo da je odnos ove predstave s dramskim tekstom "Hrvatski Faust" Slobodana Šnajdera prošlost, u mjeri u kojoj je i Šnajder postao prošlost hrvatskog teatra. Frljić je rekao da su on i Blažević uistinu namjeravali postaviti predstavu po Šnajderovu tekstu, ali da su odustali nakon Šnajderova ultimatuma vezanog uz vrijeme rada na predstavi.

Naime, u najavi sezone i u programima pretplate bilo je navedeno da će se postaviti Šnajderov "Hrvatski Faust". Šnajder je u javnoj polemici prozvao Frljića i Blaževića da su, nakon njegova prigovora da je rok određen za postavljanje predstave prekratak i dogovora da se predstava ne postavlja, namjeravali postaviti vlastitu autorsku predstavu "Hrvatsko glumište - u spomen na 'Hrvatskog Fausta' Slobodana Šnajdera".

Tada je Šnajder riječkome HNK putem odvjetničkog ureda zabranio korištenje njegova imena i naziva njegove predstave te izvođenje bilo kojeg njenog dijela, a Frljić i Blažević odlučili su da se predstava nazove samo "Hrvatsko glumište".

Na današnjoj konferenciji za novinare Frljić je, upitan da komentira reakcije na jučerašnje postavljanje velikog portreta Bojana Glavaševića s natpisima "Heroj, a ne zločinac" i "Ja ne mrzim" na pročelju zgrade HNK, kazao da su potpisani komentari u medijima uglavnom vrlo pozitivni, a da se oni koji su puni mržnje nemaju hrabrosti potpisati se pod komentare. Kazao je da je Glavaševićev portret postavljen kako bi se istaknulo njegovo odbijanje da se koristi svojim posebnim statusom te da "svira u nacionalne gajde" i odluku da postupa drukčije, što je, kako je naveo, "jako hrabro i potrebno".